Hoge Tatra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoge Tatra
Hoogste punt Gerlachovský štít (2655 m)
Lengte 26 km
Breedte 17 km
Oppervlakte 341 km²
Locatie Slowakije / Polen
Coördinaten 49° 10′ NB, 20° 8′ OL
Onderdeel van Tatra
Hoge Tatra (Slowakije)
Hoge Tatra
Foto's
De Hoge Tatra ter hoogte van Starý Smokovec (aug. 2000)
De Hoge Tatra ter hoogte van Starý Smokovec (aug. 2000)
Een middelgroot chalet (sk: Chata)
Een middelgroot chalet (sk: Chata)
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Hoge Tatra (slow.: Vysoké Tatry, pl: Wysokie Tatry) is een gebergte op de grens van Slowakije en Polen. Het is een onderdeel van respectievelijk de Tatra, de Beskiden en de Karpaten.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebergte is het hoogste en ook het enige alpiene deel van de Tatra. Gelegen in het centrale noorden van Slowakije (4/5) en het Poolse gebied rond Zakopane (1/5). Het hoogste punt van de Tatra, en van de gehele Karpaten is de Gerlachovský štít (2655 m), gelegen in Slowakije. De belangrijkste stad in de omgeving van de Hoge Tatra is Poprad, gelegen aan de rivier de Poprad, ten zuidoosten van het gebergte. De streek rondom het Poolse Zakopane heet de Podhale. De hoogste top aan de Poolse kant is de Rysy (2499 m).

Natuurgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De Hoge Tatra is een uniek natuurgebied en ook het belangrijkste skigebied van Slowakije en Polen. Het heeft daar de status van Nationaal Park (Slowaaks Nationaal park Tatra (Tatranský národný park) en Pools Nationaal park Tatra (Tatrzański park narodowy)). Ten tijde van het communisme, was dit gebied vooral geliefd bij het wat rijkere deel van de Sovjet-Unie en andere toenmalige Warschaupact-staten.

Uitzicht op de Hoge Tatra vanaf Poprad

Grote meren[bewerken | brontekst bewerken]