Hohenhausen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hohenhausen
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Hohenhausen (Noordrijn-Westfalen)
Hohenhausen
Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
Gemeente Kalletal
Coördinaten 52° 6′ NB, 8° 57′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,45 km²
Inwoners 3,500
(335 inw./km²)
Hoogte 160 m
Overig
Postcode 32689
Netnummer 05264
Behoort tot gemeente sinds 1 jan. 1969
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Hohenhausen is een plaats in de Duitse gemeente Kalletal, deelstaat Noordrijn-Westfalen, en telt circa 3.500 inwoners.

Het is het grootste en meest centraal gelegen plaatsje van de gemeente, en is dan ook zetel van het gemeentebestuur en van de meeste scholen in de gemeente. Onder Hohenhausen ressorteert ook het dorpje Dalbke.

De Bundesstraße 238 is de belangrijkste verkeersader van het dorp.

Te Lemgo, Vlotho en Rinteln bevinden zich de naastbij gelegen spoorwegstations. Deze stadjes kan men vanuit Hohenhausen per bus bereiken, maar de frequentie van deze bussen is vooral 's avonds en in de weekends laag. Een buurtbus (Bürgerbus), die sedert 2011 enkele malen per werkdag onder de naam „Jacobi-Linie“ rijdt, verbindt Hohenhausen met de circa 15 andere dorpen in de gemeente Kalletal. De buurtbus is genoemd naar Stephan Ludwig Jacobi (1711–1784), die als uitvinder van een vorm van kunstmatige inseminatie bij kweekvis wordt beschouwd en die uit het dorp afkomstig was.

De oudste schriftelijke vermelding van het dorp dateert van rond het jaar 1018 (als Hodanhusun). Zoals in de gehele gemeente, is de economische situatie verslechterd door de terugloop van het toerisme. Er is alleen nog lokaal midden- en kleinbedrijf in het dorp overgebleven. Een en ander leidde ook tot een afname van het aantal inwoners van ruim 4.000 rond 1990 tot iets meer dan 3.500 rond 2018.

In en om het dorp staan talrijke schilderachtige huizen en boerderijen, alsmede enige oude molens.