Holland Beker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Holland Beker met bijbehorende sjerp met gesp
Gerrit Fuhri Snethlage winnaar van de Holland Beker in 1917
Gouden medaille voor de winnaar van de Holland Beker wedstrijd
Holland Beker in Mahonie-houten kist, waarop winnaars weergegeven

De Holland Beker is de prijs die toebehoort aan het winnen van de roeiwedstrijd in de skiff georganiseerd door de Holland Beker Wedstrijd Vereeniging. Jaarlijks vindt de wedstrijd plaats, traditiegetrouw in het seizoen juist voor de Diamond Sculls en de Rotsee Regatta.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de oprichting door het "Comite voor het Championaat van Nederland voor Heren Liefhebbers van Sculling Outiggers" in 1886 werd besloten een onderscheidende zilveren beker en rood wit blauwe sjerp met zilveren gesp in te stellen als wisselprijs. De beker, 46 cm hoog en uitgevoerd in renaissancestijl is ontworpen door zilversmid van Kempen uit Voorschoten en geleverd door Juwelier, Hofleverancier P. van Santen Nz uit Amsterdam. Op de beker zijn in medaillion-vorm de inscriptie weergegeven, geflankeerd door een Hollands landschap met een skiff op de voorgrond en het Nederlands wapen. Het deksel toont een rechtopstaande roeier met een lauwerkrans en een roeiriem. Bij de Beker behoort een kistje, uitgevoerd in mahoniehout met daarop een in zilver uitgevoerde plaat waar de naam van de winnaar wordt gegraveerd. Als permanent huldeblijk krijgt de winnaar een gouden medaille. Een bronzen demonstratie exemplaar uit 1886 zonder gravering bevindt zich in de collectie van het Teylers Museum in Haarlem (Inv. TMNK 15810). Het geld benodigd voor het vervaardigen van zo'n kostbare beker werd bijeen gebracht door een groep particulieren en Roeiverenigingen en later in bezit over gedragen aan de Holland Beker Wedstrijd Vereeniging.

De Beker verbonden aan de gelijknamige roeiwedstrijd groeide uit tot een der meest begeerde prijzen in het internationale toproeien,[bron?] als pendant van "The Diamond Challenge Sculls" die geroeid wordt op de Henley Royal Regatta. Er is een lijst van internationale winnaars zoals Ondrej Synek (Tsjechië), Mahe Drysdale (Nieuw-Zeeland), Vaclav Chalupa (Tsjechië), Peter Michael Kolbe (BRD), Pertti Karppinnen (Finland) terwijl ook Nederlands Olympisch goudenmedaillewinnaars als Jan Wienese, Ronald Florijn en Nico Rienks zich voormalige winnaars mogen noemen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Johan ten Berg & Tjerk Gualthérie van Weezel, Holland Beker, 1886-2011.(jubileumboek)
  • Jan Pelsdonk ‘’ Roeien met de riemen die je hebt ‘’. de Beeldenaar 2020; pag 78