Honda c50

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Honda c50 Nederlandse model, is een oldtimer bromfiets gebaseerd op de Honda Cub en herkenbaar aan het trapsysteem en het witgespoten achterspatbord.

Geschiedenis van de Honda c50[bewerken]

Honda c50 Nederlandse model

In 1966 werd door Honda het c50 model gepresenteerd. In februari 1967 presenteerde Honda United Kingdom de nieuwe c50. De c50 kon in Nederland voldoen aan alle voorwaarden van de Nederlandse overheid dankzij onder ander trappers en mocht in 1971 de weg op. Honda N.V. stelde de bromfiets voor als: de meest beproefde bromfiets uit de Honda range. De motor leent zich voor de langere reizen is betrouwbaar en sterk doordat een bak wordt gebruikt van de zwaardere soortgelijke motorfietsen. In 1973 kostte de Honda c50 fl. 1183,00 (ca 540 Euro).

Typisch Nederlands zijn het gele bromfietsplaatje, de aangepaste achterbrug met trapsysteem met bij behorend aangepast vliegwielkapje, het lagere vermogen veroorzaakt door de begrenzer, het wit gespoten achterspatbord met achterremlichtunit, een egaal zwarte buddyseat in plaats van een two-tone exemplaar en een NL-goedkeuringsplaatje. Het Nederlandse model had ook vroeger dan de Engelse modellen chromen knipperbollen voor en achter, en inklapbare achterstepjes. In Nederland waren er slechts twee kleuren beschikbaar: mosgroen en olifantengrijs.

De kostbare productie in Japan van de c50 deed de bromfiets in Nederland de das om.

Techniek[bewerken]

De Honda c50 bestaat uit een buisframe, een soepele schommelvoorvork en een tankje onder de comfortabele buddyseat. Een viertaktmotor met semiautomatische 3-versnellingsbak (waardoor (ont)koppelen niet nodig is) zorgt voor de transmissie. Door de in het vliegwiel gemonteerde begrenzer is de maximumsnelheid 45 km/uur. De begrenzer is met enig sleutelwerk echter gemakkelijk uit te schakelen waardoor hogere snelheden bereikt kunnen worden. Dit laatste geldt overigens voor veel viertaktbromfietsen van Honda, aangezien de meeste modellen van nagenoeg hetzelfde vliegwiel zijn voorzien, en derhalve op dezelfde manier begrensd zijn.