Hondengang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zelfrijdende bietenrooier met hondengang

Men spreekt van hondengang als bij een vierwielig voertuig de voorwielen in een ander spoor lopen dan de achterwielen, terwijl de aslengtes hetzelfde zijn. Het voertuig zal bij rechtuit rijden, niet recht ten opzichte van de wegas staan. Hierdoor lijkt het op een hond die zijn achterpoten naast zijn voorpoten zet bij het lopen, en dus niet rechtuit voortbeweegt.

Het kan voorkomen dat assen van een voertuig niet goed zijn uitgelijnd. Dit is ongewenste hondengang.

De meest voorkomende vorm van hondengang is met opzet gecreëerd. Dit is dan instelbaar op vierwielige voertuigen met vierwielbesturing. Door de achterwielen dezelfde richting in te laten sturen als de voorwielen bij het bewegen van het stuurwiel, zal het voertuig schuin voorwaarts bewegen in plaats van recht voorwaarts.

Dit systeem vindt veel toepassing in bouwmachines en landbouwmachines. Bij bouwmachines wordt het toegepast om in krappe ruimtes te kunnen bewegen en dicht langs objecten te kunnen rijden. Bij landbouwmachines wordt het toegepast om zo min mogelijk insporing bij veldwerk te verkrijgen. Onder natte omstandigheden kan twee keer een wiel door hetzelfde spoor funeste gevolgen hebben voor de ondergrond of het gewas. Door de achterwielen in een ander spoor te laten lopen, kan de bodemdruk over het veld verspreid worden.

Door de hondengang uit te schakelen en over te schakelen op vierwiel- of voorwielsturing, kan rechtuit over de openbare weg gereden worden.

Zie de categorie Crab steering van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.