Hong Xiuquan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hong Xiuquan
Hong Xiuquan
Hong Xiuquan, leider van de Taiping-opstand
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 洪秀全
Vereenvoudigd 洪秀全
Hanyu pinyin Hóng Xiùquán
Wade-Giles Hung Hsiu-ch'üan
Standaardkantonees Hong Sauw-Chuun
Taiwan-Hakka Fùng Siu-chhiòn
Andere benamingen Hong Renkun (洪仁坤),
Hong Huoxiu (洪火秀)

Hong Xiuquan (Huadu (jiaxiang: Guangdong, Huadu, Fuyuanshuicun 廣東花縣福源水村), 1 januari 1814 - Nanking, 1 juni 1864) was een protestantse Hakka uit Kanton en de centrale figuur in de Taiping-opstand tegen de Qing-dynastie. Hij riep zich uit tot de "Hemelse Keizer" van Taipingtianguo, het Hemelse Koninkrijk van de Grote Vrede.

Hong Xiuquan was een Hakka die leefde in Huadaoqu, ten oosten van Kanton, in de Chinese provincie Guangdong. Hij was opgevoed als confucianist, maar door contact met westerlingen is hij protestant geworden.

Hij zakte vier maal voor de examens die toegang boden tot een bestuurlijke loopbaan. Daarna brachten dromen, visioenen en Bijbelstudie hem tot de overtuiging dat hij de jongere broer van Jezus Christus was en in China het Koninkrijk der Hemelen moest vestigen.

Op 1 januari 1852 riep Hong een nieuwe dynastie uit die hij Taipingtianguo, het Hemelse Koninkrijk van de Grote Vrede, noemde. Hij had veel aantrekkingskracht op de armen door zijn nadruk op gelijkheid in welvaart en gelijkheid van beide seksen. Onder zijn aanhang werd een leger gevormd dat in 1853 de stad Nanking veroverde. Deze stad werd vervolgens omgedoopt tot Nianking, Hemelse Hoofdstad.

In 1856 telde het leger meer dan een miljoen mensen, en het keizerrijk van de Qing wankelde. Hong trok zich echter steeds meer terug in zijn enorme harem, waardoor een onderlinge machtsstrijd zijn Koninkrijk steeds verder kon verzwakken.

Op 30 juli 1864 is het lijk van Hong Xiuquan gevonden in het paleis van de Hemelse Hoofdstad in Nanking. Volgens sommige bronnen pleegde Xiuquan op 1 juni 1864 zelfmoord door gif in te nemen nadat de keizerlijke troepen een beslissend militair voordeel behaalden en het Koninkrijk verloren was. Volgens andere bronnen overleed hij echter aan een ziekte. Zijn oom Hong Rengan verklaarde dat zijn ziekte was veroorzaakt door het 'eten van manna', een opdracht uit de Bijbel, die Xiuquan aan zijn volk gaf wanneer ze honger leden. Xiuquans zoon Hong Tianguifu volgde hem op. De Taiping-opstand werd later dat jaar neergeslagen door Qing-troepen.

Literatuur[bewerken]

Hij schreef de boeken:

  • "Gedicht voor het verdrijven van het kwade en het behouden van het goede" 《斬邪留正詩》 (pinyin: zhanxieliuzhengshi; Standaardkantonees: Chaam Chěh Lauw Chīng Siě)
  • "Keizerlijke boek van het Hemelse Koninkrijk van de Grote Vrede" 《太平詔書》 (pinyin: Taipingzhaoshu; Standaardkantonees: T'áai P'īng Chiew Suu)
  • "Middel om de wereld te redden door herstructurering" 《原道救世訓》 (pinyin: Yuandaojiushixun; Kantonees: Yuun Toow Kauw Saj Fan)
  • "Middel om de wereld beter te maken door herstructurering " 《原道醒世訓》 (pinyin: Yuandaoxingshixun; Standaardkantonees: Yuun Toow Sing Saj Fan)
  • "Middel om de wereld wakker te maken door herstructurering" 《原道覺世訓》 (pinyin: Yuandaojueshixun; Standaardkantonees: Yuun Toow Kôk Saj Fan)