Hongkongse basiswet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hongkongse basiswet
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 中華人民共和國香港特別行政區基本法
Jyutping (Standaardkantonees) zung1 waa4 jan4 man4 gung6 wo4 gwok3 hoeng1 gong2 dak6 bit6 hang4 zing3 keoi1 gei1 bun2 faat3
Engels Basic Law of the Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China
Hongkongse basiswet
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 香港基本法
Jyutping (Standaardkantonees) hoeng1 gong2 gei1 bun2 faat3
Engels Hong Kong Basic Law

De basiswet van de Speciale bestuurlijke regio Hongkong van de Volksrepubliek China, in het kort Hongkongse basiswet wordt gezien als de constitutie van Hongkong.

Ze werd op 4 april 1990 door het Zevende Nationale Volkscongres van de Volksrepubliek China geaccepteerd. Op 1 juli 1997, de dag dat Hongkong herenigd werd met China, trad de basiswet in werking. Hij verving de koloniale Britse wet.

De basiswet kwam tot stand door samenwerking tussen de Volksrepubliek China en Groot-Brittannië. De samenwerking over de teruggave van Hongkong werd in 1984 bekrachtigd.

De Hongkongse basiswet bepaalt het beleid van de Volksrepubliek betreffende Hongkong. Het principe dat dit mogelijk maakt wordt "Een land, twee systemen" genoemd. Het Chinees socialisme zou niet toegepast worden in Hongkong en in de opvolgende periode van vijftig jaar na 1997 zou er niets aan het bestaande Brits-Hongkongse kapitalisme worden veranderd. Het leven van de Hongkongers zou volgens de Volksrepubliek hetzelfde blijven. Een aantal vrijheden en rechten van Hongkongers zijn in de basiswet vermeld.

Bij het Zevende Nationale Volkscongres van de Volksrepubliek China werden ook de Hongkongse vlag en het wapen van Hongkong goedgekeurd.