Hoorn 80

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoorn 80
Wijk van Hoorn
Hoorn80.gif
Kerngegevens
Gemeente Hoorn

Hoorn 80 is een wijk van de stad Hoorn (Noord-Holland) die voornamelijk gebruikt wordt als industrieterrein.

Op het terrein zijn diverse bedrijven uit de secundaire en tertiaire sector gevestigd, zoals de distributiecentra van Deen (supermarkt), Klene, de distilleerderij Hoorn en HIS (voormalig handelhuis Hermans Groep). Aan de zuidoostelijke rand is de buurtschap Munnickaij gelegen.

Protonweg, de westelijke toegang

In de jaren 70 is het gebied, gelegen achter de Westfriese Omringdijk, ingericht als industrieterrein. De naam Hoorn 80 verwijst naar het streven van Hoorn destijds te groeien tot een inwonertal van 80.000. De bedrijven die zich op dit terrein zouden vestigen moesten voor de werkgelegenheid van die nieuwe inwoners gaan zorgen.

In de loop der jaren is dit bedrijventerrein kwalitatief achteruitgegaan en was er -net als op vele andere vergelijkbare bedrijventerreinen in Nederland- sprake van leegstand en verpaupering. Er gingen eind jaren 90 dan ook stemmen op het bedrijventerrein in zijn geheel te verplaatsen en op de vrijkomende grond woningbouw te plegen. Toen echter bleek dat dit een erg kostbare en risicovolle operatie zou zijn werd hiervan afgezien. Momenteel wordt het bedrijventerrein Hoorn 80 door private en publieke partijen opgeknapt. Dit gebeurt door verbetering van de infrastructuur, opplussen van de bedrijfshuisvesting en het plegen van nieuwbouw.

Ten westen van de wijk ligt het Julianapark.