Hotel (spel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hotel
Aantal spelers 2-4
Leeftijd +8
Speelduur ± 90 minuten
Uitgever MB, Hasbro
Auteur Denys Fisher

Hotel is een bordspel, ontworpen en geproduceerd door Milton Bradley Company, Hasbro. Het spel is geschikt voor twee tot vier spelers vanaf acht jaar. Een spel duurt gemiddeld 90 minuten.

Doel van het spel[bewerken]

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk hotelketens te bezitten, zodat je tegenspelers aan jou kamerhuur moeten betalen waardoor ze uiteindelijk failliet gaan.

Het bouwen van een hotel[bewerken]

Om een hotel te bouwen is het nodig om eerst grond te kopen. Dit kan de speler doen door om het juiste ‘koopvakje’ te komen met zijn/haar pion. Het aangrenzende hotel mag dan gekocht worden. Meestal kan de speler per koopvakje kiezen uit twee hotels. Nadat de grond is gekocht moet de speler vergunning vragen om te mogen bouwen. Dat gebeurt met een dobbelsteen; het kan zo zijn dat de speler geen vergunning krijgt, wel vergunning krijgt, gratis mag bouwen of het dubbele bouwbedrag moet betalen. Echter mag er alleen gebouwd worden als de speler op een ‘bouwvakje’ terecht komt. Het bouwen gaat in fases. Elke fase die voltooid is betekent een hogere kamerhuur. Voor alle hotels geldt dat de laatste bouwfase uit faciliteiten bestaat, dat wil zeggen een zwembad, tennisbaan, enzovoort.

Een kamer huren[bewerken]

Om er voor te zorgen dat er gasten in de hotels komen, moeten er entrees gebouwd worden. Deze entrees worden geplaatst op de eerder genoemde bouw- en koopvakjes. Als een speler op een vakje komt, moet de speler in het hotel verblijven. De duur van het verblijf wordt bepaald door een reguliere dobbelsteen. Regel is: Langer verblijf, hogere prijs.

Overige vakjes[bewerken]

In het spel zijn naast de bouw- en koopvakjes ook andere vakjes te vinden: 3x ‘Een gratis entree’ waar de speler een gratis entree krijgt die hij bij een van zijn hotels mag plaatsen, en 2x ‘Een bouwfase gratis’ waardoor de speler gratis één uitbreiding van een van zijn hotels mag bouwen.

De hotels[bewerken]

In het spel zijn 8 verschillende hotels te bemachtigen:

  • President (een duidelijk Amerikaans vijfsterren hotel, duur om te bouwen, hoge opbrengsten, veel entrees)
  • Boemerang (een duidelijk strandhotel, goedkoop om te bouwen, hoge opbrengsten, weinig entrees)
  • Waikiki (luxe strandhutten, matige bouwkosten, hoge opbrengsten, veel entrees)
  • L'Étoile (een luxe hotel, duur om te bouwen, pas op een later stadium winstgevend)
  • Royal (een gemiddeld hotel, matige bouwkosten, matige opbrengsten, goed als je medespeler de president heeft om entrees af te pakken)
  • Fujiyama (een Oosters hotel, goedkoop om te bouwen, matige opbrengsten)
  • Taj Mahal (een exotisch hotel, goedkoop om te bouwen, matige opbrengsten)
  • Safari (bungalows, goedkoop om te bouwen, matige opbrengsten)

Trivia[bewerken]

  • De pionnen van het spel zijn auto’s.
  • Het spel wordt vaak gezien als een simpele variant van Monopoly.