Hasbro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hasbro, Inc.
Logo
Beurs NYSE: HAS
Oprichting 6 december 1923
Oprichter(s) Henry Hassenfeld
Hillel Hassenfeld
Herman Hassenfeld
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Hoofdkantoor Pawtucket
Werknemers 5000 (2017)
Producten Speelgoed
Industrie spelindustrie
Omzet/jaar Gestegen €4,21 miljard (2016)
Winst/jaar 429.000.000 US$ (2021) Bewerken op Wikidata
Website hasbro.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Hasbro is een Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant. In 2016 is ze met haar omzet van €4,21 mld. de op drie na grootste speelgoedproducent ter wereld, na LEGO (€5,1 mld), Mattel (€4,9 mld.) en Bandai Namco (€4,28 mld.). Hasbro is de uitgever van het populairste bordspel ter wereld: Monopoly. Het hoofdkantoor is gevestigd in Pawtucket (Rhode Island).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hasbro, Inc. is de moedermaatschappij van meerdere dochtermaatschappijen.

De ontwikkelde en fabriceerde spel- en speelgoedproducten behouden hun merkidentiteit door deze onder de (merk)namen van de dochtermaatschappijen op de markt te brengen, wat een belangrijke aspect vormt bij het promotie- en marketingbeleid.

Enkele van Hasbro's dochtermaatschappijen:

In de jaren 1990 produceerde Hasbro via haar dochtermaatschappij Hasbro Interactive diverse computerspellen voor diverse computerplatformen. Inmiddels is deze divisie opgedoekt. Tegenwoordig licenceert Hasbro haar merknamen en spelconcepten aan externe computerspelontwikkelaars die vervolgens computerspellen ontwikkelen gebaseerd op de spelconcepten van Hasbro.

In 2015 nam het Belgische bedrijf Cartamundi twee bordspellenfabrieken van Hasbro over.[1] De samenwerking zette zich nog verder, toen Hasbro in 2017 besliste om ook de Play-Doh-klei door Cartamundi te laten maken.[2]

In 2020 ontstond er ophef door de verkoop van poppen met een knop ter hoogte van de geslachtsdelen, welke bij een aanraking orgastische geluiden opwekte bij de pop. Na verontwaardiging op diverse social media en een petitie[3] heeft Hasbro de pop van de markt gehaald[4]. De pop, Giggle and Sing Poppy genaamd, werd uitgebracht naar aanleiding[5] van de film Trolls World Tour.

Speelgoed en bordspellen[bewerken | brontekst bewerken]

Hasbro richt zich met verschillende merknamen op meerdere doelgroepen en leeftijden. Bekende merken zijn onder meer:

Speelgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Bordspellen[bewerken | brontekst bewerken]

Hasbro is de grootste producent van bordspellen ter wereld en brengt deze op de markt via diverse dochterbedrijven als Parker Brothers en Milton Bradley (MB). Bekende bordspellen zijn:

Monopoly

Hasbro produceert verschillende spelvarianten van haar bordspellen. Zo is er bijvoorbeeld naast de oorspronkelijke versie van Scrabble ook een "Scrabble Deluxe Editie", "Scrabble Deluxe Reis Editie" en "Scrabble Junior".

Hasbro brengt ook denksportspellen op de markt, zoals:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]