Hottentottententententoonstelling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hottentottententententoonstelling is een kunstmatig tienlettergrepig woord. Het bevat tien t's en viermaal achtereen de lettergreep 'ten' – eigenschappen die het geschikt maken voor woordraadsels. Het is een voorbeeld van een lettergreepstapeling. Het woord is vanzelfsprekend ook opgenomen in het Opperlands.

Het woord verwijst niet naar werkelijke tentoonstellingen van tenten van Khoikhoi (hottentotten), maar is verzonnen als woordgrap. Het wordt soms ook gebruikt in de betekenis van 'reutemeteut' of 'santenkraam', zoals in de zin "De VRT zal voorrondes organiseren, een kandidaat aanduiden, een promotour op poten zetten en de hele hottentottententententoonstelling".[bron?]

In 2003 had het Museon in Den Haag een expositie met de naam Hottentottententententoonstelling, met als ondertitel 'van berber- tot bungalowtent'. Hier waren historische en moderne tenten uit de hele wereld te zien.

De Khoihoi werden door de eerste Nederlandse kolonisten Hottentotten (stotteraars) genoemd. Deze benaming wordt in het huidige Zuid-Afrika als een politiek incorrect scheldwoord beschouwd.