Hoverboard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een rood hoverboard

Een hoverboard is een door elektromotoren aangedreven eenpersoonstransportmiddel. Het is een uit twee delen bestaande plank met een ingebouwde accu en met aan weerszijden wieltjes.[1] Het apparaat heeft geen stuur; sturen gebeurt door het verplaatsen van gewicht en het met de voeten manipuleren van de plank. Het hoverboard is oorspronkelijk afkomstig uit China.[2] De maximumsnelheid kan variëren maar ligt meestal rond de 12 km/u. Deze is ook sterk afhankelijk van factoren zoals het gewicht van de gebruiker, temperatuur, helling en ondergrond.

Naamgeving[bewerken]

De naam hoverboard is afkomstig uit de film Back to the Future Part II, waarin met een hoverboard een soort zwevend skateboard werd aangeduid. In 2015 kwam Lexus met een echt zwevend skateboard, maar gebruikte de naam daarvoor niet. De benaming hoverboard voor de elektrisch aangedreven tweewieler zonder stuur is feitelijk incorrect, maar gangbaar.

Voortbeweging[bewerken]

Om zich voort te bewegen maakt het hoverboard gebruik van balans. Door gebruik te maken van een gyroscoop en softwarematige aansturing van de wielen kan er zowel vooruit als achteruit gereden worden. Ook kan men met het board 360 graden draaien. Inmiddels zijn er vele varianten leverbaar, waaronder een hoverboard waarop de berijder zit in plaats van staat, en een met een extra wieltje aan de voorkant.

Besturing[bewerken]

  • Vooruit bewegen – Om vooruit te bewegen zal de persoon naar voren moeten leunen. De voeten dienen daarbij op beide platforms geplaatst te worden en de tenen moeten daarbij naar beneden wijzen.
  • Achteruit bewegen – Om achteruit te bewegen zal de persoon naar achter moeten leunen. De voeten dienen daarbij op beide platforms geplaatst te worden en de hakken moeten daarbij naar beneden wijzen.
  • Naar rechts sturen – Om naar rechts te sturen zal de persoon druk moeten leggen op het linkerbeen.
  • Naar links sturen – Om naar links te sturen zal de persoon druk moeten leggen op het rechterbeen.

Wetgeving[bewerken]

Hoverboards zijn op dit moment in Nederland[3] en Engeland op de openbare weg verboden. Op eigen terrein rijden is daarentegen wel legaal. Een aanwijzing als 'bijzondere bromfiets' is in Nederland niet waarschijnlijk omdat het board geen stuur heeft.[3]

Noten[bewerken]

  1. Artikel over het gebruik van de naam Hoverboard op The Verge
  2. Artikel op NU.nl
  3. a b Airboard mag nog niet op de openbare weg, NOS, 3 december 2015