Hroðgar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koning Hrothgar afgebeeld in het midden, met zijn dienende vrouw Wealhtheow.

Hroðgar, Hrothgar, Hróarr, Hroar, Roar, Roas of Ro was een legendarische Deense koning, die leefde in de 6e eeuw.

Hij komt voor in de Oudengelse gedichten Beowulf en Widsith, ook in Noorse sagen en diverse Deense kronieken verschijnt zijn naam. Hroðgar is een lid van de Scyldin stam, en is een zoon van Healfdene. Hij is een broer van Halga (Helgi), Heorogar en Signy (volgens Hrólf Kraki's Saga). Hrodgar is de oom van Hroðulf (Rolf Krake), die zijn opvolger als koning zou worden. Hrothulf zou Hrothgars zonen Hredric en Hrodmund hebben omgebracht.

In beide tradities zijn de genoemde figuren tijdgenoten van de Zweedse koning Eadgils (Adils). Beide tradities vermelden ook een vete met de Heatobarden Froda (Frodo) en zijn zoon Ingeld. Al verschillen de Engelse verhalen met die van de Scandinavische, de namen komen meestal wel overeen.

Hrothgar in Beowulf[bewerken]

Het hof van Hrothgar wordt al 12 jaar geterroriseerd door Grendel, op een avond dringt hij de zaal Heorot binnen en vermoordt bijna iedereen daarin. Hrothgar wenst om een krijger die dapper genoeg is om Grendel om te brengen. Enkele weken later arriveert Beowulf met vijftien andere krijgers, hij zegt Grendel te willen doden om de schuld van zijn vader aan Hrotghar af te betalen. Als Beowulf, Grendel en Grendels moeder heeft omgebracht, overlaadt Hrotghar hem met goud.

Hrothgar in films[bewerken]