Naar inhoud springen

Huaxteeks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huaxteeks
Teenek, Tenek
Gesproken in Mexico (San Luis Potosí, Veracruz en Tamaulipas)
Sprekers 173.233 (2000)
Taalfamilie

Maya

  • Huastecan
    • Huaxteeks
Dialecten
  • Potosinisch Huasteeks
  • Veracruzaans Huasteeks
  • Zuidoostelijk Huasteeks
Alfabet Latijns alfabet
Officiële status
Officieel in
Nergens. Huasteeks is een van de 62 erkende inheemse talen in Mexico.
Taalcodes
ISO 639-1 -
ISO 639-2 -
ISO 639-3 hus
Portaal  Portaalicoon   Taal

Het Huaxteeks of Teenek is een Indiaanse taal uit Mexico die behoort tot de Mayaanse taalfamilie. Het werd rond 2005 door zo'n 150 000 mensen (Huaxteken of Teeneks) gesproken. De grammatica van de taal is pas sinds kort (1988) goed beschreven. In het Huaxteeks bestaat een bijzonder rijke mythologische overlevering die nog maar zeer ten dele ontsloten is.

Terwijl de overige Mayatalen in aan elkaar grenzende gebieden van Zuid-Mexico, Yucatán, Guatemala, Belize, en westelijk Honduras gesproken worden, neemt het Huaxteeks een geïsoleerde positie in. Neemt men de grote bocht die de Mexicaanse kustlijn van de Golf van Mexico beschrijft als uitgangspunt, dan ligt het Huaxteekse taalgebied hoog in het Westen, terwijl het Yucateekse taalgebied daartegenover in het Oosten ligt. Al ver voor het begin van de jaartelling is het Huaxteeks gescheiden geraakt van de overige Mayatalen, naar men veelal aanneemt door migratie vanuit het Mayaanse kerngebied. Tot in de jaren 70 van de vorige eeuw werd overigens een variant van het Huaxteeks (het Chicomucelteeks) nog door enkele inwoners van Chiapas (Zuid-Mexico) gesproken.

  • Edmonson, Barbara, A Descriptive Grammar of Huastec (Potosino Dialect). Diss. Tulane University, New Orleans 1988.
  • 't Hooft, Anuschka van, en José Cerda Zepeda, Lo que relatan de antes. Kuentos tének y nahuas de la Huasteca. Eds. del programa de desarrollo cultural de la Huasteca, Pachuca de Soto, Hidalgo, Mexico 2003.