Hugo I van Chalon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hugo I van Chalon
-1039
Graaf van Chalon
Periode 987-1039
Voorganger Adelheid & Godfried
Opvolger Theobald
Vader Lambert I van Chalon
Moeder Adelheid van Troyes

Hugo I van Chalon (?, ca. 999 - Auxerre, 4 november 1039) was een zoon van Lambert I van Chalon en van Adelheid van Troyes.[1] Hugo was geestelijke en werd kanunnik in Autun.[2]

Na de dood van zijn stiefvader Godfried I van Anjou werd hij door Hugo Capet verplicht om de geestelijke stand op te geven en het bestuur van Chalon in handen te nemen. In 999 werd hij ook tot graaf van Auxerre verkozen. Hij diende strijd te leveren tegen Willem Vuilbaard, die graaf was in een deel van Mâcon en de Abdij van Cluny belaagde. Hugo slaagde erin om Willem te laten excommuniceren en een vesting te vernietigen, die Willem Vuilbaard nabij de abdij gebouwd had. Toen na de dood van hertog Hendrik I van Bourgondië, de meeste vorsten van Bourgondië weigerden om Robert I van Frankrijk te steunen in zijn keuze van een nieuwe hertog, was Hugo de enige van hen om partij voor de koning te kiezen. Bij een twist nam hij in 1025 graaf Reinout I van Bourgondië gevangen, maar deze werd te hulp gesneld door een leger van zijn schoonvader, hertog Richard II van Normandië, onder de leiding van Reinouts schoonbroer Richard III van Normandië. Hugo delfde het onderspit in deze strijd.

In 1035 ging Hugo op pelgrimstocht naar het Heilig Land. Toen hij in 1039 zijn einde voelde naderen, trok hij zich terug in de Abdij van Sint-Germanus van Auxerre. Ermentrudis van Autun, de echtgenote van zijn opvolger, graaf Theobald van Chalon, was waarschijnlijk een dochter van hem.

Noten[bewerken]

  1. A. Bernard - A. Bruel (edd.), Recueil des chartes de l'abbaye de Cluny, II, Parijs, 1880, p. 528, nr. 1474, A. Bernard - A. Bruel (edd.), Recueil des chartes de l'abbaye de Cluny, III, Parijs, 1884, p. 49, nr. 1794.
  2. Rodulfus Glaber, Historiarum Libri Quinque III 6, pp. 36-37, A. Bernard - A. Bruel (edd.), Recueil des chartes de l'abbaye de Cluny, III, Parijs, 1884, p. 745, nr. 2722.