Naar inhoud springen

Huize Elka (Tegelen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door AnarchistiCookie (overleg | bijdragen) op 6 feb 2019 om 11:34. (Repareer link naar doorverwijspagina met Zeusmodus - LandhuisLandhuis (gebouw))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Huize Elka
Huize Elka
Locatie
Locatie Venloseweg 5-5a, Tegelen
Adres Venloseweg 5-5aBewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 21′ NB, 6° 8′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie villa
Huidig gebruik Kantoorgebouw
Bouw gereed 1910
Erkenning
Monumentstatus gemeentelijk monument
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Huize Elka is een monumentale villa in Tegelen, tegenwoordig een stadsdeel van de Nederlandse gemeente Venlo.

Naamgeving

De villa is gebouwd voor Leonard Syrier en zijn Russische vrouw Katherina. De eerste letter van hun voornamen hebben, fonetisch, de naam van de villa gevormd (EL/KA).

Achtergrond van de villa

Waarschijnlijk heeft de vader van Syrier, die huisarts was, in een voorloper van de villa gewoond. Van een nog eerdere bouw is in ieder geval een getoogd gewelf overgebleven. Doordat in de loop van tijd meerdere aanbouwen hebben plaatsgevonden lijkt het pand meer op een landhuis dan op een villa. Ook de ligging van het pand, in een overgangsgebied van de oorspronkelijke dorpskern naar de 19e- en 20e-eeuwse bebouwing, maakt het pand bijzonder. De Venloseweg, die vanaf het punt waar de villa is gebouwd en in Venlo weer Tegelseweg heet, is in feite bijna een lijnrechte verbindingsweg tussen de in Tegelen gelegen Martinuskerk en de in Venlo gelegen Mariakerk, beiden ontworpen door de architect Pierre Cuypers.

Enkele bouwkenmerken

De bouwstijl van de villa is te omschrijven als sover, maar wel met kenmerken van neorenaissance. Het pand bestaat uit een gedeelte in twee bouwlagen met een samengestelde kap, twee aanbouwen in een bouwlaag en een toren in vier bouwlagen met kap. Aan de rechterzijde van de oostelijke voorgevel bevindt zich een hoekrisaliet met onder andere een trapgevel.

De noordelijke zijde van het L-vormige bouwvolume heeft, net als het stukje zuidelijk gevel voor de toren, een blinde muur. De noordelijke gevel heeft een top-/trapgevel waarvan de onderzijde eveneens blind is.

Externe link

Zie ook