Humorologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Humorologie festival in Marke is het oudste humor- en cabaretfestival van Vlaanderen.

Tijdens de Zomereditie, die 3 dagen duurt, worden een hele reeks bekende en onbekende comedy-acts geprogrammeerd op verschillende podia.De laatste jaren is de focus wat verschoven van humor naar circus. Het festival krijgt sinds enkele jaren het bijschrift:'festival van verwondering'.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Humorologie ontstond halfweg de jaren tachtig. Enkele jongelingen uit Marke hadden het idee om een folkfestival te organiseren. Omdat Knokke-Heist in 1984 stopte met hun humorfestival, wilden deze jonge Markenaren de leegte opvullen. Marnix Theys en Geert Van Robaeys trokken naar Bart Caron, toenmalig cultuurfunctionaris van het ontmoetingscentrum van Marke, met het idee. Bart was meteen enthousiast. De zoektocht naar fondsen om het festival leven in te blazen liepen op niets uit. Daarom organiseerde ze een cinema-avond om wat geld in te zamelen. Men vertoonde een film van Urbanus. Het festival kreeg de naam “Vlanders Humorologie” , een parodie was op “Flanders Technology”. Op de eerste editie waren er meer medewerkers, dan toeschouwers.

Het festival groeide gestaag. Bij de derde editie hadden de organisatoren als doel gesteld: ‘"als we minder dan duizend toeschouwers hebben, dan stoppen we ermee."’ Een officiële telling is er nooit geweest, de ruwe schatting neigde naar de duizend aanwezigen.

Het festival koos resoluut voor een mix tussen sterk binnenlands humortalent en internationale klasbakken. De laatste jaren onderging Humorologie een grote re-styling. Koen Allary is sinds 2006 als artistiek coördinator circus toegevoegd aan het vaste team van Humorologie. Het publiek van Humorologie had zowat alles al gezien op het gebied van humor en vernieuwing drong zich op en Allary zorgde voor deze frisse wind. Sinds 2010 heeft Humorologie een nieuwe slagzin: ‘festival van verwondering’.

Coproducties[bewerken | brontekst bewerken]

Humorologie steunt ook jong en/of uitzonderlijk talent. De recentste coproducties zijn Fresnel en Babafish. Fresnel is een jong Belgisch cabaret duo en ze hebben alles in zich om het te maken. Babafish is een internationaal circusgezelschap. In hun voorstelling tasten ze de grens tussen dans en circus af.

Concours[bewerken | brontekst bewerken]

Tweejaarlijks is er tijdens de wintereditie het Humorologieconcours, een wedstrijd voor beginnende cabaretiers, comedians, theatermakers,.... Elke groep en iedere vorm van humor is toegelaten op deze wedstrijd. Met 3 preselecties en 2 halve finales wordt door een jury 3 finalisten aangeduid. Tijdens de finale worden er een juryprijs, publieksprijs en persoonlijkheidsprijs uitgereikt. Aan iedere prijs is er een geldprijs verbonden. En de 3 finalisten krijgen ook een tournee aangeboden onder de noemer 'humortoer' langs culturele centra in Vlaanderen.

Voormalige Winnaars Juryprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]