Hundertwasserkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hundertwasserkerk

Hundertwasserkiche

Hundertwasserkerk
Plaats Piberstraße 15, 8572 Bärnbach

Vlag van Oostenrijk Oostenrijk

Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Barbara van Nicomedië
Coördinaten 47° 4′ NB, 15° 8′ OL
Gebouwd in 1948-1950
Architectuur
Architect(en) Karl Lebwohl
Detailkaart
Hundertwasserkerk (Oostenrijk)
Hundertwasserkerk
Officiële website
(en) Atlas Obscura-pagina
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De rooms-katholieke Hundertswasserkerk (Duits: Hundertwasserkirche, ook bekend onder de Stadsparochiekerk Sint-Barbara - Stadtpfarrkirche Sankt Barbara) is de rooms-katholieke parochiekerk van Bärnbach in de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken. De onder monumentenzorg vallende kerk is aan de heilige Barbara gewijd en behoort tot het decanaat Voitsberg. Het in de naoorlogse tijd gebouwde kerkgebouw veranderde in 1987 door de kunstenaar Friedensreich Hundertwasser grondig van aanzien.

Geschiedenis en bouwstijl[bewerken | brontekst bewerken]

Interieur

De kerk werd in de jaren 1948-1950 naar een streng ontwerp van de architect Karl Lebwohl gebouwd. In 1987 begon de verbouwing door Hundertwasser. De rechte hoeken van het gebouw werden vervangen door ronde hoeken. Het kerkgebouw kreeg door kunstzinnige mozaïeken van keramiek, het kleurrijke dak en stucwerk en de vergulde uivormige torenafsluiting een zeer eigenzinnige uitstraling.

Twaalf poorten omgeven de Hundertwasserkerk, die symbool staan voor de grote wereldreligies en culturen alsook de oecumene, tolerantie en solidariteit.

Het interieur van de kerk bleef in een eenvoudige stijl, de kunstwerken werden hier overwegend door lokale kunstenaars vervaardigd.

Zie de categorie Sint-Barbarakerk Bärnbach van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.