Hunter Douglas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hunter Douglas NV
Beurs Euronext: HDG
Oprichting 1919
Sleutelfiguren Ralph Sonnenberg, President en directeur
Hoofdkantoor Officiële vestiging:
Orionweg 30
Curaçao
Hoofdkantoor:
Piekstraat 2
3071 EL Rotterdam
Werknemers 16.362 (ultimo 2014)[1]
Producten Raambekleding- en bouwproducten
Omzet Gestegen USD 2695 miljoen (2014)[1]
Winst Gestegen USD 125 miljoen (2014)[1]
Website Hunter Douglas
Portaal  Portaalicoon   Economie

Hunter Douglas NV is wereldmarktleider op het gebied van raambekleding (Luxaflex) en een vooraanstaand producent van bouwproducten (Luxalon). Het bedrijf bestaat uit meer dan 125 ondernemingen met 50 fabrieken en 75 assemblagebedrijven. Daarnaast heeft het marketingorganisaties in meer dan honderd landen. De aandelen van Hunter Douglas N.V. worden verhandeld aan de effectenbeurzen van Amsterdam en Frankfurt.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is in 1919 gestart door Henry Sonnenberg in Duitsland als verkoper van machinegereedschappen. In 1933 is Sonnenberg verhuisd naar Nederland en startte aan de Piekstraat te Rotterdam een machinefabriek. In 1940 verliet Sonnenberg Nederland, om zich te vestigen in de Verenigde Staten waar hij de Douglas Machinery Company oprichtte. In 1946 vormde hij een joint venture met Joe Hunter en Hunter Douglas was geboren. Het hoofdkantoor van de holdingmaatschappij werd in 1971 naar Rotterdam verplaatst. Het Europese distributiecentrum staat tegenwoordig in Oudenbosch.

Een blik op de lijst van bestuursleden leert dat de familie Sonnenberg ook heden ten dage nog een belangrijke rol in het bedrijf speelt. Ralph Sonnenberg is naast directeur tevens meerderheidsaandeelhouder. In de zomer van 2005 breidde hij zijn belang verder uit middels een tenderbod. Hierdoor is tegenwoordig slechts ongeveer dertig procent van de aandelen van Hunter Douglas vrij verhandelbaar. Omdat het in Nederland verboden is om zowel directeur als commissaris te zijn is Hunter Douglas officieel gevestigd op de Antillen.

Externe link[bewerken]