Hyacinthus van Polen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hyacintus van Polen
Musée du Louvre, Paris
Musée du Louvre, Paris
Geboren 1185 te Groß Stein (Silezië)
Gestorven 1257 te Krakau
Verering Rooms-Katholieke Kerk
Heiligverklaring 17 april 1594 te in Rome door Clemens VIII
Naamdag 17 augustus
Attributen Dominicaanse kledij, monstrans, Mariabeeld
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Hyacinthus (Groß Stein (Kamień Śląski) (Silezië), 1185 - Krakau 1257) was een van de eerste dominicanen en is een belangrijke Poolse heilige.

Hyacinthus werd geboren uit een adellijke familie in Opper-Silezië met de naam Odrowąż. Hij had een oudere broer, de zalige Ceslas van Polen.

Hyacinthus werd opgeleid in Krakau, Praag, Parijs en Bologna. Hij was doctor in de rechten en de theologie. In Rome werkte hij samen met zijn oom, bisschop Ivo Konski van Krakau. Daar was hij getuige van een wonder dat de heilige Dominicus deed. Vervolgens werd hij een van de eerste predikheren. Hij bracht de dominicanenorde naar Polen en evangeliseerde in Polen, Pommeren, Litouwen, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Schotland, Rusland, Turkije en Griekenland. Bij een aanval op een klooster wist Hyacinthus een crucifix en een Mariabeeld te redden, hoewel dit beeld zo zwaar was dat hij het normaal gesproken nooit had kunnen tillen. Hyacinthus wordt in de kunst gewoonlijk met beide beelden afgebeeld.

Hij werd op 17 april 1594 heilig verklaard door paus Clemens VIII. Hij wordt de apostel van Polen genoemd en is de patroonheilige van Polen. Zijn feestdag is 17 augustus.