Naar inhoud springen

IJsseloog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MoiraMoira (overleg | bijdragen) op 23 feb 2007 om 20:51. (Wijzigingen door 130.89.16.63 hersteld tot de versie na de laatste wijziging door Michiel1972)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Het IJsseloog is een kunstwerk in het Ketelmeer dat tot doel heeft verontreinigd slib te bergen. Dit slib is door de IJssel aangevoerd in de jaren 1950 tot 1990. Op dit moment is het nog niet haalbaar om dit slib te saneren.

Bij de bouw van het IJsseloog was een van de belangrijkste aspecten dat het slib permanent opgeslagen werd en dat het niet kan doorlekken naar het grondwater of – via de dijken – naar het Ketelmeer. Daarnaast heeft het IJsseloog een recreatie- en natuurontwikkelingsfunctie. Voor de aanleg middenin het meer in plaats van op de wal is gekozen om problemen met landbouw en omwonenden te voorkomen.

De bouw van het IJsseloog is in 1996 gestart en in 1999 voltooid. Het IJsseloog heeft voldoende capaciteit om 20 miljoen m³ slib te bergen. Met de sanering van het Ketelmeer is in 2000 begonnen. Van tevoren is vastgesteld hoeveel slib waar moet worden weggehaald om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van het depot.

Op het IJsseloog is een capaciteit van 5 miljoen m³ gereserveerd voor vervuild slib van elders. Hiertoe is een haven gemaakt waar het slib per schip kan worden aangevoerd.

Vaargeulen

Een van de doelstellingen van al dit natte werk is dat de vaargeul op diepte zal komen, zodat de beroepsvaart gebruik kan maken van het Ketelmeer. De vaargeul moet geschikt zijn voor schepen met een diepgang van 3,5 meter.

Natuurontwikkeling

Nadat het IJsseloog gevuld is, zal de natuur het verder overnemen. Het schone slib dat vrij komt zal gebruikt worden voor de aanleg van natuurgebied IJsselmonding.

Externe informatie