IPC (beroepsorganisatie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

IPC is een beroepsorganisatie die zich inzet voor standaardisatie in de elektronica-industrie. IPC publiceert onder andere "acceptability standards",zoals de IPC-A-610, die binnen de bedrijfstak gebruikt worden om bepaalde kwaliteitsniveaus voor te schrijven en te controleren. Het hoofdkwartier van IPC staat in Bannockburn (Illinois), Verenigde Staten. IPC-Europa bevindt zich in Stockholm, Zweden. Verder zijn er kantoren in Rusland, India, Shanghai en China.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Met de uitvinding van de transistor in 1947 in de Bell laboratoria begon een nog steeds doorgaande tendens van meer verbindingen op een kleinere oppervlakte. Er kwam een enorme behoefte aan een betrouwbaar, reproduceerbaar en goedkoop middel om al deze verbindingen te maken. Diverse PCB fabrieken ontstonden, en in 1957 werd door 6 van deze bedrijven in Chicago het IPC gesticht onder de naam Institute for Printed Circuits.

Veel leden vonden de naam te beperkt. Er werd een poging gedaan om met de inmiddels zo bekende afkorting IPC een betere naam te verzinnen. Men kwam uiteindelijk tot een backroniem,[1] maar ook deze omschrijving hield geen stand. In 1999 besloot men de afkorting IPC te behouden, maar er het onderschrift Association Connecting Electronics Industries aan toe te voegen.[2]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

IPC ontwikkelt standaarden voor elke stap in het elektronica productieproces, van ontwerp via inkoop, productie, kwaliteitstest tot reparatie en recycling. Hiervoor zorgen ruim 90 verschillende standaard comités, bestaande uit vrijwilligers uit de bedrijfstak. Een veelgebruikte standaard is de IPC-A-610, Acceptability of Electronics Assemblies'. Met behulp van deze standaard kan de kwaliteit van PCBA's (PCB assemblies, oftewel printplaten die volledig voorzien zijn van componenten) eenduidig en neutraal getoetst worden, zodat conflicten voorkomen kunnen worden.

De door IPC erkende training centers verzorgen IPC trainingen en ondersteuning voor alle beroepen binnen de elektronica. Sommige van deze trainingen staan in zo hoog aanzien dat het een belangrijk hulpmiddel is geworden in het vinden van werk, of van personeel. Ook in Nederland zijn er IPC erkende training centers die diverse IPC cursussen gegeven waarbij de deelnemer een internationaal door de elektronica industrie erkend certificaat ontvangt (met uniek serienummer) indien hij/zij de cursus met goed gevolg afsluit.

Op de site van IPC kan men kijken of en welke en hoeveel IPC certificaten een bedrijf heeft. Uiteraard kan een officieel training center hierin ook assisteren.

Verwijzingen en voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Institute for Interconnecting and Packaging Electronic Circuits
  2. (en) History of IPC's Name, 2016.