Aryan Kaganof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ian Kerkhof)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aryan Kaganof
Aryan Kaganof.
Aryan Kaganof.
Geboren 1 januari 1964
Geboorteland Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika Vlag van Nederland Nederland
Beroep Regisseur
Kunstenaar
Auteur
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Film

Aryan Kaganof, geboren als Ian Kerkhof (Johannesburg, 1 januari 1964), is een Zuid-Afrikaans regisseur, schrijver, dichter en kunstenaar die ook de Nederlandse nationaliteit heeft. In 1999 wijzigde hij zijn naam.

Kerkhof kwam op zijn negentiende naar Nederland om de militaire dienstplicht in Zuid-Afrika te ontlopen. In 1984 kreeg hij een asielstatus. Hij werkte in Amsterdam voor radio-piraat Radio 100 en doorliep de Nederlandse Film en Televisie Academie. De films van Kerkhof kenmerken zich door een ongebruikelijke vertelstructuur met thema's als seks, geweld en de dood. Hij regisseerde onder meer Naar de Klote! (1996), Shabondama Elegy (1999) en kreeg een Gouden Kalf voor Kyodai Makes the Big Time (1992). Hij publiceerde meerdere dichtbundels en drie novelles. In 1995 stond hij centraal in een aflevering van Zomergasten.

Hij veranderde zijn naam in 1999 in die van zijn biologische joodse vader, die hij twee jaar eerder voor het eerst ontmoet had, toen deze overleden was. Hij bekeerde zich ook tot het jodendom.