Ice MC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ice MC

Ian Campbell (Nottingham, 22 maart 1965), beter bekend onder zijn alias Ice MC, is een Brits popmuzikant, die vooral bekend is van de eurodancehits Think about the way en It's a rainy day. Zijn ouders zijn afkomstig van Jamaica. De eerste letters van voornaam en achternaam leverden hem de bijnaam Ice op. Nadat hij de school verlaten had, ontmoette Ian in 1983 een groep breakdancers, met wie hij door Europa reisde.

In 1989 kwam hij de Italiaanse producer Roberto Zanetti (Robyx) tegen. Samen maakten ze in hetzelfde jaar de eerste hit van Ice MC : Easy. Het werd een grote hit in Zuid-Amerika en Europa, waarmee in Duitsland zelfs een top 3-notering werd gehaald. In New York werd kort nadien een videoclip opgenomen, die het tot de vierde plaats schopte in de MTV-USA chart. Ook de opvolgers Cinema en Scream werden grote hits. Van zijn drie singles en zijn eerste album werden drie miljoen platen verkocht over heel de wereld. Na een wereldtour en de release van Happy weekend veranderde Ice MC van muziekstijl: er werd overgeschakeld naar eurodance, gekruid met Jamaicaanse reggae (iets wat ook zichtbaar werd door zijn nieuwe kapsel). De Italiaanse zangeres Alessia Aquilani alias Alexia werd aan het project toegevoegd. Al snel volgden weer succesvolle hits met Take away the colour, Think about the way en It's a rainy day. De laatste twee bereikten zelfs in meerdere landen de eerste plaats van de hitparade en werden veel gespeeld in Amerika. Een nieuwe wereldtour volgde en Ice MC trad op in 's werelds bekendste televisieshows. Ondertussen was het album Ice'n Green uitgekomen, dat wereldwijd één miljoen verkochte exemplaren opleverde. Op de cd stonden onder andere ook nog de hits Run fa cover en Russian roulette.

In 1995 ontstond een conflict tussen Ian Campbell en Roberto Zanetti, waarbij Ian besloot om alleen verder te gaan. Onder een nieuw management kwamen in 1996 de singles Give me the light (een samenwerking met de Duitse groep Masterboy) en Music for money en de cd Dreadatour op de markt, al verkocht dat laatste album veel minder dan zijn vorige. Na de singles Let's take it easy en Energy zette Ian zijn muziekcarrière stop en ging terug naar Engeland. Eind 2002 nam Ian terug contact op met Roberto Zanetti, wat later leidde tot een nieuw album en de twee singles It's a miracle en My world.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Cinema 1990 15-09-1990 21 5
Think about the way 1994 25-06-1994 tip19
Think about the way 1994 17-09-1994 11 8
It's a rainy day 1994 12-11-1994 8 11
Take away the colour 1995 12-03-1995 25 4