Increment

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Met het increment wordt een al dan niet in cijfers uitdrukbare vaste of variabele toename in de hoeveelheid van iets meetbaars bedoeld. Het afgeleide bijvoeglijke naamwoord is incrementeel. Het tegenovergestelde van een increment is een decrement. Het meest kenmerkend aan een incrementele verandering is dat deze geen "revolutionaire" omwenteling is, waardoor eventueel zelfs een bepaald wetenschappelijk paradigma kan worden doorbroken veroorzaakt. Kortom: Een gelijksoortige toevoeging aan een bestaande waarde.

Voorbeelden[bewerken]

 • Een incrementele back-up is een toevoeging aan een bestaande back-up, waarbij onderdelen in/aan/van het origineel worden toegevoegd, gewijzigd of verwijderd.
 • Een incrementele boekhouding is als een zogenaamde kruideniersrekening en staat tegenover dubbel boekhouden. Het gevaar is dat gemaakte fouten laat worden herkend, men spreekt dan van incrementalisme.
 • De luchtband was een incrementele verandering ten opzichte van het wiel.
 • Een incrementeel salaris kan binnen een bepaalde termijn (bijvoorbeeld een jaar) met steeds dezelfde hoeveelheid toenemen, of het increment kan op procentuele basis zijn berekend.
 • Ook bij het programmeren wordt voortdurend gebruikgemaakt van incrementele veranderingen, doordat er steeds wordt voortgebouwd op de syntaxis van eerder gebruikte programmeertalen zoals C, C++ en Java (bij JavaScript).
 • Sommige programmeertalen, zoals C, C++ en Java, hebben ++-operatoren voor het incrementeren van variabelen, waarmee bedoeld worden dat ze de waarde van de variabele met een ophogen - een voorbeeld in C:

#include <stdio.h>

int main(int argc, char *argv[]) {
  int i = 0;
  printf("%d\n", ++i); /* pre-increment: levert de waarde na ophogen */
  printf("%d\n", i++); /* post-increment: levert de waarde voor ophogen */
  printf("%d\n", i);
}

(wat afdrukt:)

1
1
2