Indian Boarding School

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door DimiTalen (overleg | bijdragen) op 8 nov 2019 om 21:11. (Categorie:Cultuur van de inheemse bevolking van de Verenigde Staten toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Indian Boarding Schools oftewel kostscholen voor indianen waren vanaf circa 1880 tot de jaren '70 van de 20e eeuw opvoedingsinstituten voor indiaanse kinderen in de Verenigde Staten van Amerika. Op deze scholen probeerde men de leerlingen hun traditionele leefwijze af te leren ten gunste van de westerse normen en waarden, inclusief het christendom.

De eerste kostschool voor indianen werd in 1879 opgericht in Pennsylvania en waar 139 Sioux uit South Dakota werden onderwezen. Uiteindelijk werden de scholen in het hele land ingezet om de Amerikaanse indianen beter te laten integreren in de blanke samenleving. Uiteindelijk werd met de aanname van de Freedom of Religion Act in 1978 de oorsprong voor het bestaan van de scholen weggenomen en werden ze gesloten. Momenteel lopen er nog enkele rechtszaken tegen voormalig leraren wegens fysieke mishandeling jegens hun leerlingen.