Indicatorsoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een indicatorsoort is in de biologie een soort (of groep soorten) die indicatief is voor een bepaald kenmerk van het milieu. Door het beschrijven van de kenmerken van de soort kunnen uitspraken worden gedaan over uiteenlopende invloeden of veranderingen. Soms kan men informatie afleiden uit bepaalde eigenschappen van de soort, maar meestal betreft het de aanwezige aantallen binnen een gebied of juist afwezigheid van de soort. Het kan om allerlei organismen gaan, zoals dieren (kreeftachtigen, algen, amfibieën en insecten), indicatorplanten, maar ook de aanwezigheid of eigenschappen van bepaalde schimmels en bacteriën kan over bepaalde zaken uitsluitsel geven.

Ook de te achterhalen informatie loopt sterk uiteen; enkele voorbeelden:

  • Waterkwaliteit: de watermijten (onder andere het geslacht Unionicola), die vaak alleen in schone wateren leven, maar in vervuilde wateren weinig voorkomt. De watermijten hebben in Nederland en België alleen al 220 soorten, die allemaal een iets andere tolerantie hebben.
  • Ecologie: veel insecten zijn monofaag, wat betekent dat ze maar op een enkele plant leven. Het aantreffen van een vlindersoort die alleen op een bepaalde plant leeft maakt de kans groot dat deze planten in de buurt staan.
  • Luchtkwaliteit: bepaalde soorten korstmossen kunnen slecht tegen zwavelverbindingen zoals zwaveldioxide en sterven af als de concentratie te hoog is. Andere soorten profiteren juist van stikstofverbindingen uit de lucht.
  • Chemische samenstelling: bepaalde bacteriën en schimmels komen alleen voor in omgevingen waar specifieke andere stoffen ook beschikbaar zijn, bijvoorbeeld stikstofverbindingen. Ook zijn sommige plantensoorten kenmerkend voor metaalhoudende boden, zoals de zinkflora. Planten die aangepast zijn aan brakke of zilte omstandigheden en daarvoor ook kenmerkend zijn heten halofyten of zoutplanten.
  • Ellenberg heeft bij planten met Ellenberggetallen voor een aantal factoren aangegeven voor welke waarden deze indicatief zijn.

Een enkele waarneming van een indicatorsoort zegt vaak niet zoveel, evenals de afwezigheid van indicatorsoorten. Als men op een enkele boom geen korstmossen ziet, wil dat nog niet zeggen dat de zwavelconcentratie te hoog is.

Zie ook[bewerken]