Indola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Indola is een merknaam van kappersbenodigdheden. Voorheen was het een bedrijf dat behalve kappersbenodigdheden ook elektrische gereedschappen en elektrische kleine huishoudelijke apparaten vervaardigde (ventilators, broodroosters, keukenmixers enzovoort).

Geschiedenis[bewerken]

Indola werd opgericht in 1929 en behoorde tot de cosmetische sector. In het bijzonder werd apparatuur voor kapperszaken vervaardigd, zoals haardroogkappen, krultangen en dergelijke. Daarmee was het actief in een sector die verwant is aan die van de 'kleine huishoudelijke apparaten'.

Een moderne fabriek werd in 1953 gevestigd naast de haven van Rijswijk aan de Handelskade te Rijswijk. Er werden (elektrische) kappersproducten en samen met het in hetzelfde gebouw gevestigde toeleveringsbedrijf N.V. Braskamp haar- en cosmeticaproducten en geurverdrijvers vervaardigd. In de jaren zestig van de vorige eeuw had het bedrijf verkooppunten in Parijs en Düsseldorf en bedrijfsvestigingen in Voorburg, Brussel, Wenen, Parijs, Zürich en Neuss am Rhein.

Indola NV fuseerde op 4 januari 1965 met van der Heem NV in Indoheem NV te Rijswijk. En werd R.S. Stokvis minderheids aandeelhouder. Later is R.S. Stokvis zelf overgenomen door het handelshuis Hagemeyer . Op 1 mei 1966 werden door Indoheem NV de radio- en telecommunicatieactiviteiten van Van der Heem NV verkocht aan Philips.

Onder de merknaam Indola Electric werden ook elektrische gereedschappen vervaardigd, zoals boormachines. Onder de naam Kalorik-Indola werden broodroosters, keukenmixers enzovoort geproduceerd.

Op 22 mei 1971 ging een deel van het complex, een gebouw waarin gevestigd waren de opslag van fabrieksvoorraden, emballage, reeds vervaardigde ventilatoren en haardrogers, gevulde spuitbussen, een laboratorium en een showroom in vlammen op. De zeer grote, uitslaande brand werd bestreden door diverse brandweerkorpsen uit de regio en richtte een miljoenenschade aan.

Hagemeyer ontdeed zich van zijn cosmetica-activiteiten in 1983, waarbij Indo-Heem werd opgesplitst en Indola werd verkocht aan Alberto-Culver, een Amerikaans bedrijf dat werkzaam is in de persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten. Er ontstond toen een conflict over de naam, waarna Indola Electric werd gewijzigd in Indolec. Deze merknaam wordt door EMI gebezigd, een ander nog bestaand bedrijf dat onder R.S. Stokvis en Hagemeyer heeft geressorteerd.

Indola werd in 2004 door Alberto-Culver verkocht aan het Duitse conglomeraat Henkel, en sindsdien leeft de naam voort als merknaam. Indola Rijswijk werd opgenomen in Henkel Nederland bv en gevestigd in Nieuwegein. Het oude fabrieksgebouw in Rijswijk ging dienstdoen als bedrijfsverzamelgebouw, onder de naam De Indola Fabriek met als beheerder Space4all. Kunstenaars, galeriehouders en lijstenmakers hebben er onderdak gevonden. Verder zijn er een fitnessschool en een tapijtbedrijf gevestigd.