Indologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Indiakunde in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).

Indologie in de betekenis van Indiakunde is de wetenschappelijke studie van de culturen en talen van India (en het voormalig Brits-Indië). Voor sommige wetenschappers horen hier ook de andere landen van het Zuid-Aziatische subcontinent bij.

In Nederland heeft deze term ook betrekking tot haar vroegere kolonie Nederlands-Indië en het huidig Indonesië, en is het dus eveneens een andere naam voor Indonesiëkunde.

Tot 1950 kende Nederland specifieke indologie-opleidingen voor Nederlandse bestuursambtenaren in Nederlands-Indië.

Opleiding[bewerken]

In België omvat de vakgroep "Talen en Culturen van Zuid- en Oost-Azië" van de Universiteit Gent een vakgebied Indologie. Deze vakgroep behoort tot de opleiding "Oosterse Talen en Culturen". In Nederland wordt Indologie gedoceerd en bestudeerd aan de faculteit "Talen en Culturen van India en Tibet" van de Universiteit Leiden.