Indonesische Nationalistische Partij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Partai Nasional Indonesia (PNI)
Logo
Logo
Personen
Partijleider Soekarno e.a.
Geschiedenis
Opgericht 1927, 1946
Algemene gegevens
Actief in Indonesië
Ideologie Nationalisme, Marhaenisme, Pancasila
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Indonesische Nationalistische Partij (Partai Nasional Indonesia, PNI) was de oudste politieke partij in Indonesië. De PNI werd opgericht op 4 juli 1927 in Bandoeng als Perserikatan Nasional Indonesia (Indonesisch Nationaal Verbond), door Soekarno en leden van de "Algemeene Studie Club". In 1928 werd de naam veranderd in Partai Nasional Indonesia (Nationale Partij Indonesië). De PNI stelde Indonesië als nationale eenheid centraal en richtte zich daarom op alle volken in de archipel. Zij wilden een nationale staat Indonesië stichten, die het hele gebied van Nederlands-Indië moest omvatten.

Na het vertrek van de Japanners in 1945 riepen Soekarno en Hatta de onafhankelijke Republiek Indonesië uit, Soekarno werd president. In 1946 werd opnieuw een Partai Nasional Indonesia opgericht, Soekarno werd niet lid, omdat hij als president boven de partijen wilde staan. Tot 1966 was de PNI de belangrijkste partij in Indonesië en nam deel aan de regering. In 1965 en 1966 werden de leiders van de linkervleugel van de partij gevangengezet of erger. In 1973 ging de PNI onder druk van het regime van Soeharto, samen met de IPKI, de Moerba-partij en de beide christelijke partijen, op in de Indonesische Democratische Partij (Partai Demokrat Indonesia, PDI).

Na de val van Soeharto in 1998 werden opnieuw partijen opgericht die de naam PNI gebruiken. De belangrijkste daarvan heet sinds 2002 "PNI Marhaenisme" en is mede opgericht door Sukmawati Soekarnoputri, een dochter van Soekarno. Echter ook de veel grotere PDI-P van Megawati Soekarnoputri beschouwt zich als politiek erfgenaam van de vroegere PNI.