Initiaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gehistorieerde initiaal P in de abdij van Malmesbury, Wiltshire
Geliefden schrijven hun initialen in de bast van een boom in de hoop hun liefde te vereeuwigen; een inscriptie uit 1955 gefotografeerd in 2006

Een initiaal is de beginletter van een woord, zin, alinea of hoofdstuk. Het woord initiaal komt uit het Latijn van initium, begin, en betekent: Aan het begin staand.

Een versierde en vergrote letter werd in middeleeuwse handschriften en soms ook in latere teksten gebruikt om het begin van een alinea of hoofdstuk aan te geven. Dit gebeurde soms in de vorm van miniaturen. Een dergelijke initiaal noemt men dan een gehistorieerde initiaal.

Naast de versiering van letters komt het ook voor dat deze worden vervangen door objecten. Zo verwijst een persoon met uitgestrekte armen naar de letter T en kan een ronde bloem verwijzen naar de letter O.[1]

Bij het benoemen van personen worden soms initialen gebruikt. Deze bestaan dan uit de voorletter(s) en de eerste letters van de achterna(a)m(en). De in hoofdletters geschreven naam en voornaam van een persoon wordt ook onder het begrip initialen gerekend. De reden van de eerste letters is om het kort te houden, soms om een zekere anonimiteit te waarborgen. Bij rechtsprocedures wordt in de pers nogal eens volstaan met het weergeven van initialen.

Een paraaf bestaat meestal uit de (meer of minder sierlijk) geschreven initialen.

Een initiaal kan ook een bijzondere vorm van afkorting zijn, een belangrijk voorbeeld van een initiaal, die als afkorting dient, is INRI.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Marly Sengers, Lora-Elly Vannieuwenhuysen. Initialen. KU Leuven Geraadpleegd op 4 februari 2015