Instrument

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een instrument is een stuk gereedschap -meestal niet elektronisch- met een specifieke functie.

  • Een muziekinstrument is een voorwerp dat ontwikkeld is om muziek mee te maken.
  • Meetinstrumenten zijn instrumenten die zijn gemaakt om waarden (lengte, temperatuur, tijd, druk etc.) of eigenschappen (smeltpunt, brekingsindex etc.) te bepalen.
    • Wetenschappelijke instrumenten is een classificatie binnen de belastingwetgeving voor meetinstrumenten die (uitsluitend) zijn bedoeld om te helpen bij wetenschappelijk onderzoek.
    • Psychometrisch instrument is een verzameling vragen of observaties die erop gericht is bij mensen een specifieke eigenschap of attitude in kaart te brengen.
  • Medische instrumenten zijn bedoeld voor de diagnose en behandeling van ziekten; sommige medische instrumenten zijn ook meetinstrumenten.
  • Optische instrumenten worden gebruikt in de fotografie en microscopologie.
  • Financiële instrumenten zijn contractuele afspraken die erop gericht zijn een bepaalde financiële realiteit tot stand te brengen zoals het verschaffen van kapitaal of het overdragen van risico. Financiële instrumenten variëren van zeer eenvoudig (hypotheek, lening en obligatie) tot uitermate complex (zoals een credit default swap en asset-backed security).


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Instrument of met Instrument in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Instrument inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Instrument en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.