Intelligence Corps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Badge van het Britse Intelligence Corps

Het Intelligence Corps (vaak genoemd Int Corps) is een van de korpsen van het Britse leger, verantwoordelijk voor het verzamelen van, het analyseren en het verspreiden van militaire (geheime) informatie en ook voor contra-spionage en veiligheid.

De eerste voorstellen om een militaire inlichtingendienst te creëren waren er al in 1905, maar de eerste Britse militaire inlichtingendienst werd pas daadwerkelijk gevormd in 1914. Na de Eerste Wereldoorlog werd het afgebouwd om in 1929 ontbonden te worden. Op 19 juli 1940 werd een nieuwe militaire inlichtingendienst gecreëerd en tot op de dag van vandaag is deze dienst blijven bestaan. Het korps speelde een grote rol in het breken van de Duitse elektromechanische codeermachine Enigma.

Op 1 februari 1985 werd het korps officieel omgevormd tot een wapen (gevechtsondersteuning) in plaats van de dienstvak (achterlandondersteuning).

Field Security[bewerken | brontekst bewerken]

Field Security was gedurende de Tweede Wereldoorlog in Engeland een onderdeel van de Britse militaire inlichtingendienst (en maakte deel uit van het Intelligence Corps), die vooral tijdens het slagveld belangrijke taken had. Deze taken waren zowel de passieve (fysieke) beveiliging van de Britse troepen op het slagveld, als actieve contra-spionage. Field Security, kortweg aangeduid als FS was bij de Britten al opgericht in 1940. Deze FS hield na het conflict in de Tweede Wereldoorlog niet op: FS was o.a. ook actief in de Korea-oorlog in de jaren 50.