Interkerkelijk JeugdKoor Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Interkerkelijk Jeugdkoor Amsterdam Watergraafsmeer (IJK) was een jeugdkoor uit Amsterdam. Het koor stond onder leiding van de amateur-dirigent Peter Dogger. De oprichting was in 1957 en zijn slotconcert vond op 10 december 1994 plaats.

Dogger leidde nog een aantal koren, zowel in Amsterdam als in plaatsen daar omheen. De muzikale begeleiding van het jeugdkoor werd onder andere verzorgd door de pianisten Loek Jehee, Dick Grasman en Peter van Dongen. Tijdens meerdere concerten werd deze begeleiding uitgebreid met drumstel, fluit en gitaar.

Onder leiding van Peter Dogger liep het ledental van het jeugdkoor op tot over de 250, waardoor er een ledenstop ingesteld moest worden. Na de opheffing in 1994 is door een aantal oud-leden op 7 januari 1995 het Interkerkelijk Koor Watergraafsmeer opgericht. Dit heeft dezelfde thuisbasis als het jeugdkoor, namelijk de Koningskerk in Amsterdam-Watergraafsmeer. De dirigent is Gert Storm. De pianist is Wolter Willems.

Optredens[bewerken]

Nationaal[bewerken]

Het IJK hield jaarlijks een "Kerstmarathon" met optredens op kerstavond in de gevangenis in Amsterdam, dan de kerstnacht in een kerk in Zaandam of elders en vervolgens op eerste Kerstdag om 07.00 uur in het Centraal Station van Amsterdam, met aansluitend in de voormaligeValeriuskliniek en in de Koningskerk te Amsterdam.

Onderstaande link leidt u naar geluidsopnames van de verschillende concerten van het Jeugdkoor in de periode 1968 t/m 1976:

YouTube-link: https://www.youtube.com/playlist?list=PLClpwFDzyS5CY0XZp5uggkx95zg5P3KwV

Televisie[bewerken]

Meerdere malen trad het koor op in tv-programma's, waarvoor de opnames onder andere werden gemaakt in De Meerpaal in Dronten voor de NCRV, en voor de EO in de duinen bij Bloemendaal (De Bokkedoorns). Ook werden er meerdere uitvoeringen gegeven in het Concertgebouw in Amsterdam, in de Jaap Edenhal voor een show met o.a.Herman Emmink, en in Carré voor een programma met Marco Bakker.

Internationaal[bewerken]

In de 1973 en 1974 was er een uitwisseling met het Canadese koor The Chancellors uit Toronto. In 1973 kwamen The Chancellors naar Nederland terwijl een jaar later het IJK naar Canada ging. Op uitnodiging trad het koor ook op tijdens een meerdaagse reis naar Londen.

-

Onderstaande link leidt u naar de geluidsopname van het concert van de Chancellors in 1973 in de Koningskerk te Amsterdam

YouTube-link: https://youtu.be/9PHidIbNh7o

-

Onderstaande link leidt u naar de geluidsopname van de kerkdienst (Keep the rumor going) met de Chancellors in 1973 in de Koningskerk te Amsterdam

YouTube-link: https://youtu.be/fRvVpgqADK4

-

Onderstaande link leidt u naar de geluidsopname van het concert van het Jeugdkoor en de Chancellors in 1974 in Toronto, Canada

YouTube-link: https://youtu.be/72m0mOpNfGg

-

Langspeelplaten[bewerken]

Het Interkerkelijk Jeugdkoor bracht meerdere lp's uit, waaronder Give me Jesus (1968), There's a meeting here tonight (1973), Jesus is alive (1975) en How far is it to Bethlehem (1976).