Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) is een tweejaarlijkse internationale manifestatie over architectuur die zich met name richt op de stedenbouw, op de toekomst van de stad en de grote uitdagingen die dat stelt aan ontwerpers.

Opzet[bewerken]

De biennale brengt kennis en ervaring in de ontwerpende disciplines (architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur) van over de hele wereld in Rotterdam samen en presenteert deze aan een groot publiek. Anders dan bijvoorbeeld de Architectuur Biennale van Venetië is de IABR een thematisch gerichte onderzoeksbiennale die iedere aflevering een urgente kwestie aan de orde stelt met als uitgangspunt de (Nederlandse) actuele praktijk in een internationale context.

Agenda[bewerken]

De IABR implementeert haar agenda door middel van de productie van onder meer internationale onderzoeksprojecten, tentoonstellingen, masterclasses, workshops, conferenties, lezingen, debatten, essays, website, blogs, catalogus, boeken, brochures, film en DVD. Sinds de vierde editie, in 2009, koppelt de IABR haar onderzoeksprojecten steeds meer aan concrete stedenbouwkundige opgaven. Met name in de steden Rotterdam, Istanbul en Sao Paulo ontwikkelt zij Ateliers en is zo actief betrokken bij het maken van stad.

Algemeen directeur is sinds 2004 George Brugmans.

De 7e editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, IABR–2016–The Next Economy, wordt vanaf eind april 2016 gehouden in Rotterdam. De IABR organiseert in het kader van IABR–2016 Projectateliers in Groningen, Utrecht, Rotterdam, Albanië en Adana, Turkije.

Edities[bewerken]

  • 2003 – Mobility: A Room with a View, curator Francine Houben (Mecanoo)
  • 2005 – The Flood, curator Adriaan Geuze (West8)
  • 2007 – Power: Producing the Contemporary City, curator Berlage instituut.
  • 2009 – Open City: Designing Coexistence, curator Kees Christiaanse (KCAP, ETH Zürich). Deze editie 2009 vond plaats van 25 september 2009 t/m 10 januari 2010 in Rotterdam en Amsterdam. [1] Tentoonstelling Open City Designing Coexistence. De IABR en de VPRO realiseerden samen het project ‘Eeuw van de stad’: twee weken lang besteedde de omroep op radio en televisie, digitaal en in De Gids aandacht aan de stad, haar makers en haar bewoners. [2] [3]
  • 2012 – Making City, curator team Joachim Declerck, Henk Ovink, ZUS (Kristian Koreman, Elma van Boxel), Asu Aksoy (Istanbul), MMBB/Fernando de Mello Franco (São Paulo) en George Brugmans. De vijfde editie vond plaats van 20 april tot 13 december 2012. De hoofdtentoonstelling was Making City, [4] naar een ontwerp van Kossmann.dejong. Daarnaast werd in Rotterdam, samen met de Academie van Bouwkunst, de tentoonstelling Parallel Cases 2 - Smart Cities [5] gerealiseerd - curator was Ralf Pasel. Ook Making Almere was onderdeel van Making City. Vanaf 14 april 2012 gaf de VPRO onder de titel Leve de Stad een vervolg aan het succesvolle project ‘Eeuw van de stad’ (2009): Twee weken lang besteedde de VPRO op radio en televisie, digitaal en in De Gids aandacht aan de stad, haar makers en haar bewoners. Verder werden er tentoonstellingen georganiseerd in São Paulo en in Istanbul.
  • 2014 – Urban by Nature, curator Dirk Sijmons (H+N+S Landschapsarchitecten)
  • 2016 – The Next Economy, curator team bestaand uit hoofdcurator Maarten Hajer bestaand uit Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels), Jandirk Hoekstra (H+N+S Landschapsarchitecten, Daan Zandbelt (De Zwarte Hond), Freek Persyn (51N4E) en Michiel van Iersel (Failed Architecture).
  • 2018 - The Missing Link, curatoren Rijksbouwmeester Floris Alkemade, de Vlaams Bouwmeester Leo van Broeck en de Belgische architect Joachim Declerck


Externe link[bewerken]