Internet2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Internet2 (ook wel I2) is een samenwerkingsverband zonder winstoogmerk tussen ruim 200 universiteiten in de VS en een aantal bedrijven uit de informatietechnologie, waaronder AT&T, Intel, Sun Microsystems en Cisco Systems. Het doel is het ontwikkelen en in gebruik nemen van geavanceerde netwerktechnologieën, zoals IPv6, IP-multicasting en Quality of Service. Het is niet de bedoeling een afzonderlijk netwerk naast het reguliere internet te maken, maar juist om te zijner tijd de nieuwe technologieën hiervoor bruikbaar te maken.

De aangesloten organisaties hebben Abilene opgezet en Internet2 ondersteunt het project National LambdaRail.

Internet2 maakt gebruik van de vBNS(very-high-performance Backbone Network Service) technologie. Dit dient als fundament voor het voorzien van een hoge snelheid verbinding voor de meer dan 200 Amerikaanse universiteiten en onderzoeksinstellingen die in het samenwerkingsverband zitten. Internet2 heeft naast het Abilene-netwerk ook een optisch netwerk met lichtpaden ontwikkeld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voor I2 was er ook I1, dat steunde op het (eveneens Amerikaanse) ARPANET. Dit netwerk werd door het leger en enkele universiteiten gebruikt, maar nadat de uitvinders er de mogelijkheden van inzagen, en ze begonnen te commercialiseren, werd I2 opgericht.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

http://www.internet2.edu/