Intertropische convergentiezone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De onweren van de Intertropische convergentiezone vormen een lijn boven het oosten van de Grote Oceaan.
Weergave van de ligging van de ITCZ in januari (blauw) en juli (rood)

De intertropische convergentiezone (ITCZ) is de zone met stijgende luchtbewegingen in de buurt van de evenaar. Deze zone wordt ook wel de doldrums genoemd. De ITCZ verplaatst zich gedurende het jaar onder invloed van de zonnestand. De ligging ervan ijlt ongeveer drie maanden na op de hoogste stand van de zon.

De lucht is hier het warmst door opwarming van de zon. De zone is zeer onstabiel, de ene keer erg nat en dan weer erg droog. Deze warmte resulteert in stijgende, vochtige lucht, lage luchtdruk, buien en krachtige onweerswolken.

Vaak clusteren deze samen en zo ontstaat een groot gebied met buien. Wanneer deze buien door de straalstroom ter plaatse worden opgepakt verplaatst zo'n buiengebied zich. Zou het systeem nu met zeewater met een temperatuur hoger dan 27 °C in contact komen, dan voedt het water het systeem. De draaiing van de aarde zorgt er tevens voor dat het systeem zelf ook gaat draaien met als gevolg dat deze sterker en groter wordt. De wind- en regenintentie neemt toe en de depressie wordt een tropische storm. In het begin haalt de wind van een tropische storm een gemiddelde snelheid van ongeveer 58 km/u. Overschrijdt deze snelheid 118 km/u dan wordt de tropische storm een orkaan.

De intertropische convergentiezone staat ook bekend om zijn rustige perioden. Dan kan de wind soms dagen of weken zeer zwakjes waaien, of zelfs helemaal gaan liggen.