Intertropische convergentiezone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De onweren van de Intertropische convergentiezone vormen een lijn boven het oosten van de Grote Oceaan.
Weergave van de ligging van de ITCZ in januari (blauw) en juli (rood)

De intertropische convergentiezone (ITCZ) is de zone met stijgende luchtbewegingen in de buurt van de evenaar. Deze zone wordt ook wel de doldrums genoemd. De ITCZ verplaatst zich gedurende het jaar onder invloed van de zonnestand. De ligging ervan ijlt ongeveer twee maanden na op de hoogste stand van de zon.

De lucht is hier het warmst door opwarming van de zon. De zone is zeer instabiel, brengt vaak natte perioden met buiig karakter en daartussen droge dagen. Deze warmte resulteert in stijgende, vochtige lucht, lage luchtdruk, buien en krachtige onweerswolken.

Vaak clusteren deze samen en zo ontstaat een groot gebied met buien. Wanneer deze buien door zich verplaatsen en het systeem komt met zeewater met een temperatuur van hoger dan 27 °C in contact, dan voedt de opstijgende warme lucht het systeem. De draaiing van de aarde zorgt er tevens voor dat het systeem zelf ook gaat draaien. Dit noemt men het corioliseffect, het zorgt ervoor dat het buiengebied groter en sterker wordt. De wind- en regenintensiteit neemt toe en de depressie wordt een tropische storm. In het begin haalt de wind van zo'n storm een gemiddelde snelheid van ongeveer 58 km/u. Wordt de snelheid hoger dan 118 km/u dan spreekt men van een tropische cycloon of taifoen.

De intertropische convergentiezone staat ook bekend om zijn rustige perioden. Dan kan de wind soms dagen of weken zeer zwakjes waaien, of zelfs helemaal gaan liggen.