Ioan Petru Culianu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Schenkstroop (overleg | bijdragen) op 28 jan 2020 om 17:32.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Ioan Culianu
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Naam Ioan Petru Culianu
Geboren 5 Januari 1950
Overleden 21 Mei 1991
Functie Filosoof
Oriënterende gegevens
Beïnvloed door Bruno, Ficino, Eliade
Beïnvloedde Eliade
Portaal  Portaalicoon   Filosofie
Esoterie

Ioan Petru Culianu (Iași, 5 januari 1950 - Chicago, 21 mei 1991) was een godsdienstwetenschapper en filosoof van Roemeense afkomst. Zijn boeken gaan met name over gnostiek, mystiek en renaissance magie. Hij studeerde af in drie vakgebieden en beheerste zes talen. Naast zijn wetenschappelijke werk schreef hij fictie en politieke artikelen.

Leven

Culianu werd geboren in Iași. Hij studeerde in Boekarest. Tijdens een zomercursus in Perugia in 1972 vroeg Culianu in Italië politiek asiel aan. Daarna werkte hij in Italië, Frankrijk en Nederland. Daar doceerde hij tot 1986 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij presteerde het zelfs college te geven in het Nederlands. Al was dat dan met een merkwaardige toonloze en klemtoonloze dictie. Uiteindelijk werd Culianu hoogleraar aan de Universiteit van Chicago.

Dood

Culianu werd vermoord in de toiletruimte van de Swift Hall van de universiteit van Chicago. De dader en het motief zijn onbekend.

Er is gespeculeerd dat de moord plaatsvond op bevel van Nicolae Ceaușescu wegens de politieke artikelen van Culianu. De moord werd echter gepleegd anderhalf jaar na de val van het communisme in Roemenië en de dood van Nicolae Ceaușescu. Er zijn aanwijzingen in de richting van betrokkenheid van de Roemeense geheime dienst (Securitate). Vlak voor zijn moord publiceerde Culianu een aantal artikelen en interviews die het regime van Ion Iliescu aan de kaak stelden. Culianu was een geduchte dissident in een tijd dat de post-communistische machthebbers grip probeerden te krijgen op de nieuwe tijden.

Bibliografie

  • Wereldreligies in kaart gebracht (Dictionnaire des religions), Utrecht 1992, samen met Mircea Eliade