Naar inhoud springen

Ion Storm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ion Storm
Oprichting 15 november 1996
Opheffing 9 februari 2005
Oorzaak einde opheffing
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Hoofdkantoor Austin (Texas)
Producten computerspellen
Industrie computerspelindustrie
Portaal  Portaalicoon   Economie

Ion Storm was een Amerikaans computerspelontwikkelaar die op 15 november 1996 werd opgericht. Het bedrijf hield begin 2005 op met bestaan.

Ion Storm werd in 1996 opgericht door John Romero, Tom Hall, Todd Porter en Jerry O'Flaherty in Dallas, Texas. Romero en Hall waren beide oud-medewerkers van id Software. Het bedrijf sloot direct een licentiedeal met Eidos Interactive voor het ontwikkelen van zes computerspellen.

Het eerste spel waaraan werd gewerkt was Dominion: Storm Over Gift 3. Het was gedeeltelijk voltooid en zou binnen drie maanden klaar voor publicatie kunnen zijn. Uiteindelijk duurde de ontwikkeling ruim een jaar en liep financieel ver buiten het budget. Na voltooiing werd het spel matig ontvangen.

Ook John Romero's Daikatana zou binnen een jaar voltooid zijn. Tijdens de ontwikkeling werd besloten om het spel opnieuw op te bouwen op de nieuwe Quake II-engine. Daikatana verscheen uiteindelijk in het voorjaar van 2000, drie jaar later dan gepland.

Een tweede kantoor werd opgericht eind 1997. Hier ontwikkelde men het spel Deus Ex, het enige spel dat positief werd ontvangen in recensies en commercieel succesvol bleek. Men verkreeg in die tijd ook de rechten op de Thief-serie.

Romero en Hall verlieten beide het bedrijf in juli 2001, nadat de vestiging in Dallas werd gesloten. Door aanhoudende financiële tegenvallers van moederbedrijf Eidos Interactive werd ook het tweede kantoor van de ontwikkelstudio gesloten, en Ion Storm hield op met bestaan op 9 februari 2005.

Ontwikkelde spellen

[bewerken | brontekst bewerken]
Jaar Titel Platforms
1998 Dominion: Storm Over Gift 3 Windows
2000 Daikatana Windows, Nintendo 64, Game Boy Color
2000 Deus Ex Windows, Mac, PlayStation 2
2001 Anachronox Windows
2003 Deus Ex: Invisible War Windows, Xbox
2004 Thief: Deadly Shadows Windows, Xbox
  • (en) Ion Storm in de nieuwe database van MobyGames