Ipenslotersluis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 23 feb 2020 om 19:45. (Wikipedia:Stemlokaal/Modificatie Amsterdamconstructies, spelling, replaced: plaats vond → plaatsvond, ZuiderzeeZuiderzee (hoofdbetekenis) (4) met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Ipenslotersluis
Ipenslotersluis, toen met palendijk tegen de Zuiderzee, prent uit 1702
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Oost
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 58′ OL
Beheerder AGV / Waternet
Bouw
Bouwperiode omstreeks 1400,
omstreeks 1750,
2016-2018
Architectuur
Type spuisluis
Bijzonderheden nieuwbouw in 2017
Ipenslotersluis (groot-Amsterdam)
Ipenslotersluis
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Ipenslotersluis is een historische uitwateringssluis in de Diemerzeedijk in Amsterdam, tussen het Nieuwe Diep (Bovendiep) en het Buiten-IJ. De sluis valt onder het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en wordt beheerd door Waternet. Sinds de aanleg van de Zeeburgerbrug, vanaf 1987, die ook over de dijk heen gaat ligt de sluis enigszins verborgen.

De spuisluis maakte deel uit van de waterbouwkundige werken van de Stelling van Amsterdam, als plek waar zeewater kon worden binnengelaten.[1][2]

De Ipenslotersluis en de Diemendammersluis zorgen samen voor het afvoeren van water uit Amstelland, als het water in het Amsterdam-Rijnkanaal erg hoog staat. In dat geval wordt het water van het kanaal via het Buitendiep, de sluis en het Buiten-IJ afgewaterd naar het IJmeer.

Omdat beide sluizen niet in goede staat waren, is in 2016 begonnen met het bouwen van een nieuwe sluis op de plek van de Ipenslotersluis, met een grotere capaciteit. Toen deze klaar was werd de Diemendammersluis gesloten.[3] De oude, uit 1601 daterende, sluis werd ontmanteld, waarna archeologisch onderzoek plaatsvond. Hiermee werd meer kennis verzameld over de opbouw en het dwarsprofiel van de oude Diemerzeedijk en de werkzaamheden die in 1717 hadden plaatsgevonden. Op 19 juli 2018 werd de vernieuwde sluis geopend.[4]

Externe link