Naar inhoud springen

Irish National Liberation Army

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hanhil (overleg | bijdragen) op 2 okt 2018 om 21:45. (→‎top: dp linkfix met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Irish National Liberation Army (INLA)
(Arm Saoirse Náisiúnta na hÉireann)
INLA-vrijwilligers in Bogside 2005.
Oprichting December 1974 – augustus 1998[1]
Actief in Ierland, Groot-Brittannië
Leider Seamus Costello

Ronnie Bunting Dominic McGlinchey Hugh Torney Gino Gallagher

Ideologie Iers republicanisme, linksnationalisme, marxisme-leninisme
Doelstelling Vestiging van een socialistische republiek die heel Ierland omvat.
Methoden Bomaanslagen, moordaanslagen

De Irish National Liberation Army (INLA, Iers: Arm Saoirse Náisiúnta na hÉireann), was een Iers republikeinse socialistische paramilitaire organisatie gevormd in december 1974 tijdens de Troubles. Het doel van de organisatie was om Noord-Ierland af te scheiden van het Verenigd Koninkrijk en het creëren van een socialistische republiek die het gehele Ierland omvatte.

De INLA werd opgericht door voormalige leden van de Official IRA en die tegen het staakt-het-vuren waren die deze groepering in 1972 afkondigde. De organisatie stond ook bekend als de People's Liberation Army (PLA). De militaire campagne van de INLA was gericht tegen het Britse leger en de Noord-Ierse politie, Royal Ulster Constabulary (RUC).

In 1998 kondigde de organisatie een staakt-het-vuren af en in 2009 gaf de organisatie aan de wapens definitief neer te leggen en zich op politiek toe te leggen.