Isaac Koedijck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De voetoperatie, ca. 1645, privécollectie

Isaac Koedijck (Amsterdam, ca. 1617 - aldaar, 1668) was een Nederlands kunstschilder en koopman. Hij vervaardigde voornamelijk genrestukken.

Aangenomen wordt dat de schilder in Amsterdam werd geboren. Op 18 mei 1641 ging hij daar in ondertrouw met de uit Arnhem afkomstige Sophia de Solemne. Hij woonde afwisselend in Amsterdam en in Leiden tot 1645.

In 1651 bevond het echtpaar zich in Batavia voor een doorreis op een schip van de VOC naar Agra in India, waar hij als hofschilder in dienst zou treden van grootmogul Nuruddin Salim Jahangir. Aangekomen in Surat beek echter dat deze aanstelling geen doorgang zou vinden.

In september 1652 trad hij als koopman in dienst bij de VOC, waarvoor hij vier jaar lang werkte. Vervolgens werkte hij enkele jaren als secretaris voor de regering in Batavia. In 1659 was hij weer in dienst bij de VOC als commandant op een schip dat hem terugbracht naar Holland.

Na aankomst werkte hij als schilder in Amsterdam en Haarlem.[1] In zijn stijl was hij een navolger van Gerard Dou.

Koedijck overleed, waarschijnlijk in Amsterdam, kort voor 17 maart 1668, de datum waarop zijn testament werd voorgelezen.

Externe links[bewerken]