Iso Fidia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Iso Fidia of Iso Rivolta Fidia was een vierdeurs sedan die van 1967 tot 1974 werd gemaakt door het Italiaanse Iso Autoveicoli S.p.A.

Iso Fidia
Iso Fidia

De Fidia is in september 1967 voor het eerst aan het publiek gepresenteerd op de Internationale Automobilausstellung te Frankfurt. De officiële perspresentatie vond meer dan een jaar later plaats in Athene. Op dat moment waren er al 15 auto's gebouwd van het enige vierdeursmodel van Iso. De auto werd in de markt gezet als een unieke combinatie van comfort en sportiviteit. In de folders stond dan ook vermeld "Le quattro poltrone piu veloci del mondo" (de vier snelste stoelen ter wereld).

De carrosserie was het werk van Giorgetto Giugiaro, destijds in dienst van Ghia. De hoge ontwikkelingskosten hadden tot gevolg dat de verkoopprijs hoger was dan een Rolls-Royce. De voornaamste concurrenten voor de Fidia waren vergelijkbare luxe en sportieve sedans als de Maserati Quattroporte. De tweede ooit gebouwde Fidia -en de eerste met het stuur rechts- werd overigens gekocht door John Lennon.

In 1971 werd het interieur opnieuw ontworpen, waardoor het meer in dezelfde stijl werd gebracht als dat van de Iso Lele. Het houten dashboard werd vervangen door een leren exemplaar wat volgens de commentaren van die tijd eleganter was, maar ook minder praktisch. Zoals alle auto's die Iso produceerde waren de Fidia's oorspronkelijk voorzien van een V8-motor van Chevrolet die de auto behoorlijk snel maakte. Vanaf 1973 eiste General Motors vooruitbetaling voor de levering van motoren, wat ertoe leidde dat Iso overschakelde naar Ford als leverancier. Vanaf dan werden de auto's voorzien van een Ford 5,8-liter V8 gekoppeld aan een ZF handgeschakelde 5-versnellingsbak of een automaat van Ford.

De Fidia werd in de nichemarkt waarin deze werd aangeboden, overschaduwd door de Quattroporte, op zichzelf ook al geen verkoopsucces. Maserati, dat mede als gevolg van de oliecrisis op de rand van de afgrond stond, trok zich terug van de markt. In 1971 werden slechts 15 Fidia's geproduceerd, in 1972 21 exemplaren en in 1973 20. In totaal werden 192 Fidia's gebouwd door Iso tot haar eigen ondergang in 1974.