It-girl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

It-girl of It girl is een Engelse term die in de media wordt gebruikt voor een charmante jonge vrouw met erotische aantrekkingskracht die enorme media-aandacht verwerft, zonder hiervoor iets noemenswaardigs te hebben gedaan. Deze media-aandacht is echter vaak maar van tijdelijke duur. Afhankelijk van wat een It-girl tijdens deze korte periode van aandacht doet kan ze uitgroeien tot een beroemdheid, of haar carrière sterft een stille dood. Voor mannen die iets soortgelijks overkomt wordt meestal de term "It-boy" gebruikt.

Clara Bow (1927)[bewerken]

De term It-girl werd bedacht door de Britse romanschrijver en scenarioschrijver Elinor Glyn als omschrijving voor de actrice Clara Bow, en dan met name hoe ze te zien was in de stomme film It uit 1927. Hij omschreef “It” als “ datgene wat iemand aantrekkelijk maakt voor anderen”, en “dat het zowel een kwaliteit van de geest als van lichamelijke schoonheid kan zijn”.[1]

De film suggereert echter ook dat "it" een kwaliteit is die niet met bepaalde definities of categorieën te omschrijven is. De vrouw gespeeld door Bow is een amalgam van een Ingenue en een femme fatale. Haar rivaal in de film is in vrijwel alle opzichten gelijk aan haar, maar heeft "it" niet.

Moderne "It girls"[bewerken]

Sinds 1927 is de term It-girl ook buiten de filmwereld bekend geworden, en wordt vaak gebruikt in de volksmond voor wie maar in de media-aandacht staat.

Schrijver William Donaldson kwam na enige bestudering van de term met de conclusie dat de term pas in de jaren 1990 in zwang kwam voor 'een jonge vrouw van merkbare erotische aantrekkingskracht die zichzelf bezighield met het kopen van schoenen en het bezoeken van party's'.[2]

Musical[bewerken]

Het filmscript van de film uit 1927 is ook verwerkt tot een musical getiteld The It Girl, die in 2001 in premiere ging op Broadway. Jean Louisa Kelly speelde de hoofdrol.[3].

Externe link[bewerken]