Ivana Trump

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ivana Trump in 2007

Ivana Trump (geboren als Ivana Marie Zelníčková, Zlín (Tsjecho-Slowakije), 20 februari 1949) is een voormalig Olympisch skiester en model, en de voormalige echtgenote van de Amerikaanse zakenman Donald Trump.

Zelníčková werd geboren in Gottwaldov in Tsjecho-Slowakije, het tegenwoordige Zlín in Tsjechië. Zij werd door haar vader aangespoord haar talent voor de skisport uit te nutten. In 1968 was Zelníčková lid van het Tsjecho-Slowaaks Olympisch team, wat haar een aantal bezoeken opleverde aan landen aan de andere kant van het IJzeren Gordijn. Zij trad in het huwelijk met haar jeugdvriend en Canadees staatsburger George Syrovatka om een Canadees paspoort te verwerven zonder dat ze door de communistische leiders als verrader zou worden gezien.

In de vroege jaren zeventig behaalde ze haar masters aan de Karelsuniversiteit van Praag, en vertrok vervolgens in 1975 naar Canada om zich bij haar echtgenoot te voegen. In Montreal werkte ze enige jaren als model voor bontmodehuizen.

Nadat ze in 1976 was gescheiden van Syrovatka vertrok ze naar New York om de Olympische Spelen van Montreal te promoten. Daar ontmoette ze Donald Trump met wie ze een jaar later in het huwelijk trad. Zij kregen drie kinderen: Donald, Ivanka en Eric. Trump speelde een belangrijke rol in de Trump organisatie, ze was lid van de directie en gaf leiding aan het Taj Mahal Hotel en het Plaza Hotel.

In 1990 bleek haar echtgenoot een affaire te hebben met Marla Maples, de voormalige schoonheidskoningin van Georgia. Trump vroeg echtscheiding aan, en maakte aanspraak op een significant deel van het familiefortuin. Aan het gevecht om het fortuin kwam een onverwacht einde na het overlijden van Trumps vader, na diens begrafenis werd de echtscheiding snel geregeld. Niet lang na de scheiding trad zij in het huwelijk met Riccardo Mazzucchelli, maar dat huwelijk strandde al na een kleine twee jaar. In april 2008 trouwde Ivana Trump met de 24 jaar jongere Rossano Rubicondi, welk huwelijk al in december van dat jaar vastliep. Van haar oudste twee kinderen heeft Trump op het moment (28 juli 2015) vijf kleinkinderen. [1]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties