Jürgen Moltmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jürgen Moltmann
Moltmann in 2012
Moltmann in 2012
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum Hamburg
Geboorteplaats 8 april 1926
Nationaliteit Vlag van Duitsland Duitsland
Werkzaamheden
Vakgebied theologie
Overig
Religie lutheranisme
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Jürgen Moltmann (Hamburg, 8 april 1926) is een Duits lutherse theoloog, die ook wel de "theoloog van de hoop" wordt genoemd.

Na de Tweede Wereldoorlog verbleef hij in Engeland tot hij in 1948 terugkeerde naar Duitsland. Hij leverde er een belangrijke bijdrage tot de verdere ontwikkeling van de zoektocht naar God. Vanaf 1952 is hij als geestelijke aan de slag in Bremen. In 1957 wordt hij professor aan de Lutherse Hogeschool in Wuppertal. Daarna wordt hij docent en onderzoeker in Bonn en uiteindelijk hoogleraar aan de universiteit van Tübingen.

Met figuren als Johannes Baptist Metz groeit hij in de jaren zeventig uit tot een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de politieke theologie, die sterk beïnvloed wordt door het marxisme en een pragmatisch messianisme voorstaat. Vanaf de jaren 80 raakt Moltmann nauw betrokken bij het Conciliair proces, dat later resulteerde in de bijeenkomsten van Graz en Bazel, en in 2007 in het Roemeense Sibiu. Ook vandaag nog wordt hij beschouwd als een van de bekendste en invloedrijkste theologen.