Naar inhoud springen

Jüz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De globale gebieden die werden beheerst door de 3 jüz van Kazachstan begin 20e eeuw
 Kleine Horde
 Middelste Horde
 Grote Horde

Jüz (Kazachs-cyrillisch: жүз جٷز [ʒʉz]) is het Kazachse woord voor horde of confederatie van stammen. Een jüz bestaat uit meerdere stammen (taypa) en clans (rw).

Onderverdeling

[bewerken | brontekst bewerken]

Traditioneel worden de Kazachen onderverdeeld in drie jüz:

Na de Mongoolse overheersing vormden zij de grootste groep binnen het huidige Kazachstan. Zij verkozen echter niet de khan, die werd door de nazaten van Dzjengis Khan verkozen; de Töre, die nog steeds in Kazachstan leven. Andere grote groepen zijn de Qoja (afstammelingen van Arabische missionarissen) en de Töleñgit (afstammelingen van gevangenen van de Oirat-Mongolen).

Huidig maatschappelijk belang

[bewerken | brontekst bewerken]

Een Kazach zal zich primair identificeren met zijn jüz, daarna als Kazach en daarna als lid van een pan-Turkse gemeenschap. Dit gold in sterke mate voor de Sovjet-tijd, maar deze identificatie-volgorde is ook na de onafhankelijkheid nog steeds aanwezig.

  • Golden, Peter B., An Introduction to the History of the Turkic Peoples. Ethogenesis and State-Formation in Medieval and Early Modern Eurasia and the Middle East, Wiesbaden (Otto Harrassowitz) 1992, ISBN 3-447-03274-X, pp. 402.