Jaap Bar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jaap Bar
Jaap Bar als ir. Evert v.d. Pik
Algemene informatie
Volledige naam Jacob Hendrikus Bar
Geboren 1 juni 1917
Geboorteplaats Apeldoorn
Overleden voor 2008[1]
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1973-1982
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jacob Hendrikus "Jaap" Bar (Apeldoorn, 1 juni 1917) was een Nederlands acteur.

Bar groeide op in Amsterdam. Hij was als werktuigkundig tekenaar en constructeur werkzaam voor Fokker. Eerder had hij een eigen machinefabriek. Vanwege rug- en hartklachten werd hij in 1970 afgekeurd. In 1974 verhuisde hij van Amstelveen naar zijn geboorteplaats Apeldoorn.[2][3]

Via een figurantenbureau van de vader van een schoonzoon kwam hij in contact met Wim T. Schippers. In 1973 speelde hij de rol van de boekhouder van Otto Kolkvet in Barend is weer bezig. In 1974 en 1975 gaf hij gestalte aan Ir. Evert v.d. Pik, boekhouder van Sjef van Oekel in Van Oekel's Discohoek.[4] In 1975 had hij als Ir. Evert v.d. Pik een hitje met het nummer Geen bier maar karnemelk op de muziek van het nummer "Beer Or Sangria" van Circus.[5] In 1976 speelde hij de rol van marconist Evert v.d. Pik in de Ondergang van de Onan. De laatste rol speelde hij in 1982 in De lachende scheerkwast als man met hond op een militair oefenterrein.

Net als onder meer Dolf Brouwers en Cees Schouwenaar werd hij door Schippers ingezet vanwege zijn al wat hogere leeftijd en bereidheid tot absurde scènes.