Jack Gilbert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jack Gilbert (Pittsburgh, 17 februari 1925Berkeley, 13 november 2012) was een Amerikaanse dichter.

Gilbert groeide op in Pittsburgh, Pennsylvania. Na de middelbare school werkte hij als colporteur, ongedierteverdelger en staalarbeider. Zijn interesse voor poëzie en schrijven ontwikkelde hij aan de Universiteit van Pittsburgh, samen met zijn klasgenoot Gerald Stern.

Zijn werk onderscheidt zich door eenvoudige lyriek en een onomwonden helderheid van toon. Gilbert kreeg met zijn eerste gedichtenbundel (Views of Jeopardy, 1962) al spoedig erkenning en hij kreeg veel aandacht van de media. Toch trok hij zich terug uit zijn eerdere activiteiten in de poëzie scene van San Francisco poetry en vertrok naar Europa. Daar reisde hij van land naar land reisde en leefde van een Guggenheim Fellowship beurs.

Bijna zijn gehele carrière na de publicatie van zijn eerste bundel is gekenmerkt door een, zoals hij in interviews heeft omschreven, zelf-opgelegd isolement. Sommigen zien hierin een spirituele zoektocht en zijn vervreemding van de hoofdstroom van de Amerikaanse cultuur. Anderen doen dit af als een langdurig verblijf als “professioneel gast des huizes” op kosten van welgestelde Amerikaanse literaire bewonderaars.

Na het debuut verschenen nog maar een paar andere gedichtenbundels en dat met grote tussenpozen. Gilbert bleef echter schrijven. Tussen zijn boeken door leverde hij bij gelegenheid bijdragen aan The American Poetry Review, Genesis West, The Quarterly, Poetry, Ironwood, The Kenyon Review en The New Yorker.

Zijn werk werd onderscheiden met een groot aantal prijzen en nominaties.

Jack Gilbert is goed bevriend met de dichteres Linda Gregg, een van zijn vroegere studenten, met wie hij 6 jaar getrouwd was. Ook was hij getrouwd met Michiko Nogami, die het onderwerp vormt van veel van zijn gedichten. Gedurende de jaren vijftig van de 20e eeuw had Gilbert in San Francisco een langdurige relatie met de Beat dichteres Laura Ulewicz.

Hij woonde in Northampton, Massachusetts. Hij leed zijn laatste jaren aan dementie en overleed op 87-jarige leeftijd in een verzorgingstehuis in Berkeley.

Werk[bewerken]

  • Views of Jeopardy (1962)
  • Monolithos (1984)
  • Kochan (1984),
  • The Great Fires: Poems 1982-1992 (1994)
  • Refusing Heaven (2005)
  • Tough Heaven: Poems of Pittsburgh (2006)
  • Transgressions: Selected Poems (2006)

[1]