Jacques Bruneel de la Warande

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jonkheer Jacques Marie Charles Louis Oswald Antoine Ghislain Bruneel de la Warande (Kortrijk, 15 januari 1891 - Kemmel, 9 januari 1964) was burgemeester van de Kemmel in de Belgische provincie West-Vlaanderen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jacques Bruneel de la Warande was de zoon van senator en burgemeester Gustave Bruneel de la Warande (1863-1932) en Marie-Thérèse de Montpellier (1864-1945).

Hij trouwde met Marie-Antoinette de Montalembert d'Essé (1892-1993). Het echtpaar bleef kinderloos, en met de dood van Jacques stierf de naam uit.

Bruneel, die als vrijwilliger streed tijdens de Eerste wereldoorlog, volgde zijn vader op als burgemeester van Kemmel.

Het kasteel De Warande van de familie Bruneel

In 1925 bouwde hij een imposant kasteel in neorenaissancestijl, in vervanging van het door de oorlog vernielde kasteel. Het echtpaar bewoonde het tot aan de dood van Jacques Bruneel in 1964. Het werd in 1979 aangekocht door de fusiegemeente Heuvelland en als gemeentehuis ingericht. In 2012 werd er een tentoonstelling in georganiseerd, gewijd aan Jacques en Marie-Antoinette ('Netty') Bruneel, op basis van archiefstukken en schilderijen die de gemeente aankocht.

Bruneel was graag gezien op de gemeente. Op het gedachtenisprentje stond: Wij, Kemmelnaren zijn diep bedroefd om het overlijden van onze duurbare Burgemeester, Wij vooral, de ouderen weten wat hij voor de gemeente gedaan heeft vooral in de tijd van de naoorlogse jaren, hoe hij altijd en voor allen, met liefdevolle inschikkelijkheid toegankelijk was en in alle eenvoud ten dienste stond. Wij weten hoe hij begrijpend meeleefde met de jeugd en zijn opvoedingsproblemen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Baron BONAERT, Notes sur une ascendance Bruneel à Courtrai, in: Intermédiaire des généalogistes, 1971, blz. 232-241.
  • Oscar COOMANS DE BRACHÈNE, État présent de la noblesse belge, Annuaire 1985, Brussel, 1985.
  • Oscar COOMANS DE BRACHÈNE, État présent de la noblesse belge, Annuaire 2004, Brussel, 2004.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]